Musicalnieuws.nl

Stefan Rokebrand brengt Herman Brood weer tot leven in Chez Brood

Herman Brood zou dit jaar 70 zijn geworden als hij in 2001 niet de beruchte sprong van het dak van het Hilton maakte. De filmdocumentaire ‘Kunst begin drrr niet an’ en het boek ‘Rock and Roll Widow’ van zijn weduwe Xandra Brood-Jansen luidden enkele maanden geleden het jubileumjaar in en met ‘Chez Brood’ wordt Herman Brood ook op het toneel weer tot leven gewekt. Het muziektheaterstuk ging donderdag 4 februari 2016 in première in het DeLaMar theater, maar MusicalNieuws zag de voorpremière op 3 februari.

Chez Brood is een eerlijk en liefdevol portret van Herman Brood als popidool, kunstenaar en grootverbruiker, maar ook als vader en als man. Precaire onderwerpen over de nationale knuffeljunk worden niet gemeden. Dankzij het script van zijn goede vriend Bart Chabot en de betrokkenheid van Xandra (vrouw), Lola (dochter) en Beppie (zus) Brood heeft het stuk een extra, persoonlijke dimensie gekregen.

Chez Brood opent direct met de beruchte sprong, waardoor het publiek meteen het verhaal wordt ingezogen. Chez Brood is geen lineair verteld levensverhaal van Herman Brood, maar er wordt vanuit de laatste jaren van zijn leven teruggekeken. Stefan Rokebrand kruipt in de huid van Herman Brood en doet dat verbluffend goed. Niet alleen qua uiterlijk is de gelijkenis sprekend, maar ook stem en zang zijn treffend. Door de flashbacks moet Rokebrand switchen tussen de jonge, vitale Brood en de oude, afgetakelde man.

Rokebrand wordt op het toneel bijgestaan door Owen Schumacher (Bart Chabot), Tibor Lukács (Jules Deelder), Anne Lamsvelt (Xandra Brood) en Rosa Reuten (moeder Brood). Lamsvelt en Reuten nemen ook nog de rol van backing vocals, The Rosita’s, voor hun rekening. Chez Brood draait om Herman Brood, maar de andere castleden krijgen ook volop momenten om hun klasse te laten zien. Uiteraard komen hits als Saturday Night, Rock ’n roll Junkie en Never Be Clever voorbij, gespeeld door een live band onder leiding van zanger, componist en tekstdichter Jan Rot.

Chez Brood is een mooi muziektheaterstuk geworden. Als je het theater verlaat, ben je in de ban van Herman Brood. Herman Brood, de kunstenaar, de popartiest, de beroepsrebel en de verslaafde aan aandacht en genotmiddelen. Herman Brood is niet dood, hij is onsterfelijk.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025