Musicalnieuws.nl

Stef van Gelder in Dogfight: Ik ben eigenlijk The Leader Of The Pack

Tijdens de presentatie op 28 mei 2015 sprak MusicalNieuws met Stef van Gelder. Stef is klaar met zijn studie Muziektheater aan het Fontys Conservatorium in Tilburg en gaat de rol van Boland spelen in Dogfight.

 “Hij heet eigenlijk Ralph Boland, maar hij wordt in het stuk alleen maar Boland genoemd” vertelt hij ons “Boland is eigenlijk een beetje de grote broer van de andere mariniers en eigenlijk zonder dat het uitgesproken wordt is hij “the leader of de pack”. Dat komt niet omdat hij actief iedereen aanstuurt, maar hij is gewoon het meest volwassen van de groep. Ze worden natuurlijk uitgezonden naar Vietnam en iedereen staat daar jong en onbevangen in, maar Boland weet wat meer van de rest. Zijn vader heeft gediend in de 2e wereld oorlog en heeft van die ervaring toch een ‘tik” gekregen. Zijn vader heeft hem toch al wat verhalen kunnen vertellen en daarom weet Boland dat het niet allemaal even leuk is wat hen te wachten staat. Dat hij toch naar Vietnam gaat heeft vooral te maken met het feit dat hij trots is dat hij zijn land mag dienen. Ook weet hij dat de 13 weken training die de mariniers gekregen hebben, echt niet genoeg is voor wat de groep straks te wachten staat.”
 
De musical Dogfight is nieuw voor Stef en hij hoorde in het 3e jaar dat er audities kwamen: “Ik heb mij de laatste jaren niet zo bezig gehouden met de “new musical theatre” stukken die net in Amerika uit waren, maar anderen op school wel. Die wilden graag met nieuwe stukken aankomen en kenden daardoor ook Dogfight en spraken heel enthousiast over de audities. Ikzelf dacht: leuk en in M-Lab, dus ja gelijk auditie doen voor mijn stage. Toen ben ik voor mijn auditie toch even naar Dogfight gaan kijken op internet en dacht na het zien van de show gelijk dat de rol van Boland het best bij mij zou passen. Helaas bleek bij de audities dat ze alleen mensen zochten voor de rol van Marcy (gaat in M-Lab gespeeld worden door Iris Oppatja), Rose (Eline de Jong) en Eddie (Jeffrey Italiaander). Daarom kreeg ik materiaal mee voor de rol van Eddie, wat voor mij allemaal echt veel te hoog is, want ik ben een lage bariton. Dus ik dacht al dat gelijk ook geen kans meer te maken op een andere rol, maar na mijn auditie zeiden ze, dat zij mij graag voor de rol van Boland wilde hebben en natuurlijk zei ik gelijk: JAAA, want dit was eigenlijk sowieso de rol waarvoor binnen kwam.”
 
“Dogfight is het verhaal van een groep drukke jongens, die voordat ze naar Vietnam gaan vol testosteron zitten en alleen maar de leuke dingen van het leven zien, maar of het allemaal  zo leuk blijft? De mariniers hopen bij terugkomst als helden onthaald te worden, maar ondertussen steekt de hippie-beweging in Amerika op, waardoor alle militairen bij thuiskomst juist verafschuwd worden.”
 
“De repetities gaan heel lekker en we hadden binnen 2 weken het hele stuk er al inzitten. Nu hebben we 4 weken gerepeteerd en hebben alle scènes wel zo’n 4x goed doorgenomen en zijn wij nu bezig met de “fine tuning”. Hier kunnen we nog 2 weken aan werken, dus het gaat echt helemaal goed komen met deze show.”
“Het is een hele indrukwekkende voorstelling en zonder veel weg te geven kan ik wel zeggen dat hij eindigt in een emotioneel, heftige scene. Daarom loopt niemand echt vrolijk fluitend de zaal uit en zal er zeker over nog nagepraat gaan worden.”
 
Dogfight van 11 t/m 21 juni in het M-Lab - Amsterdam
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025