Musicalnieuws.nl

Starlight Express breekt alle records in Bochum

Totaalbelevenis Starlight Express is absoluut een must see.

In Soldaat van Oranje heeft Nederland een baanbrekende musical. Het waargebeurde verhaal van verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema ging op 30 oktober 2010 in première en bijna negen jaar later is de TheaterHangaar in Katwijk aan Zee nog steeds het decor voor Soldaat van Oranje.

De musical heeft sindsdien alle Nederlands bestaande records verbroken. Op 31 december 2013 werd Soldaat van Oranje de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis. Vanaf de première is elke voorstelling uitverkocht en zagen immiddels ruim 2,8 miljoen mensen de voorstelling. De bezoekers worden in een 360 graden draaiende theaterzaal het waarachtige verhaal ingetrokken.

Fraaie cijfers en mooie mijlpalen, maar dit alles valt toch een beetje in het niet bij Starlight Express. Deze musical is al liefst 30 (!) jaar een grote hit bij onze oosterburen. Starlight Express beleefde op 12 juni 1988 in Bochum haar première en trok sindsdien 17 miljoen (!) bezoekers naar het speciaal gebouwde Starlight Express Theater. Speciaal voor het 30-jarig jubileum ging MusicalNieuws.nl op donderdag 28 maart een kijkje nemen.

Donderdag staat in Bochum ook beter bekend als Skate warming-up dag. Belangstellenden kunnen dan zien hoe de cast zich voorbereidt op de voorstelling. De warming-up van Starlight Express gaat er namelijk iets anders aan toe dan in de meeste musicals. De show is een aaneenschakeling van stunts uitgevoerd door de castleden op rollerskates. De cast navigeert op een lange racebaan rondom het publiek en het hoofdpodium.
Starlight Express is een rockmusical die een kinderdroom verhaalt waarin speelgoedtreinen tot leven komen.
Het kind laat een groep van speelgoedtreinen deelnemen aan een wedstrijd om te bewijzen wie de snelste is.

De hoofdrol is weggelegd voor underdog Rusty. De stoomlocomotief wint uiteindelijk de race en het hart van Pearl. De acteurs/actrices zijn skaters en stellen elk een locomotief, een bepaald type treincoupé of een ander attribuut voor.

De musical werd geschreven door Andrew Lloyd Webber (muziek) en Richard Stilgoe (tekst). De productie was één van de langstlopende musicals op West End in Londen. De première was op 27 maart 1984 en de laatste voorstelling was op 12 januari 2002. In Bochum houdt Starlight Express zich al 30 jaar staande en dit leverde zelfs een vermelding in het Guinness Book of Records op.

Vooral tijdens de warming-up zie je hoe snel de castleden voorbij schieten. ,,Onze snelheid is een keer gemeten en we reden zestig kilometer per uur’’, vertelt Dennis Spee, één van de vele Nederlanders in de cast van Starlight Express. Spee maakt deel uit van het ensemble. Sjoerd van der Meer (Electra), Etienne Vogel (Trax), Garry Kessing (Rocky 2), Priscilla Osegie (Rocky 3) en Terence Alexander Uphoff (Espresso) zijn de andere Nederlanders in de cast.

,,Wat het geheim van Starlight Express is’’, herhaalt Spee de vraag. ,,Het is één groot spektakel. Het verhaal is simpel, maar het heeft wel een ziel. Het is een happening waar Duitsers graag voor terugkomen. Je hoort veel invloeden van muziekstijlen erin terug. Zelfs schlagers, waar Duitsers zo van houden. We rijden in een hoog tempo rond door de zaal en doen stunts, dat spreekt de mensen ook aan.’’
Starlight Express mag dan wel 35 jaar oud zijn, de musical blijft zich ontwikkelen in de vorm van nieuwe liedjes. En voor het 30-jarig Duitse jubileum rijdt er voor het eerst in de geschiedenis ook een vrouwelijke trein mee. Reva Rice heeft de eer om ‘de lokomotief ‘Mama’ gestalte te geven.

Het verhaal van Starlight Express is simpel en mag dan wel niet zoveel om het lijf hebben, maar de musical is absoluut een must see. Vooral om de totaalbelevenis. Je komt ogen tekort om al de stunts te volgen op het toneel en in de zaal. Ja, Bochum is niet naast de deur. Maak er een leuk dagje uit van en de lange reis is zo vergeten.
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025