Musicalnieuws.nl

Stadsgehoorzaal Kampen pakt uit met musical Footloose

In samenwerking met Vuur & Vlam Produkties presenteert de Stadsgehoorzaal Kampen dit jaar de musical Footloose. Een swingende, energieke en vrolijke musical waarbij het publiek niet anders dan opgetogen de zaal kan verlaten. MusicalNieuws was aanwezig bij de première op woensdag 16 mei jl. en zag ook de eerste try-out een dag eerder, samen met een groep leerlingen van Song & Dance musicalschool Zwolle.

Footloose – gebaseerd op de gelijknamige film uit 1984 – vertelt het verhaal van Ren die samen met zijn moeder gedwongen moet verhuizen van Chicago naar het landelijke Bomont. Zijn vrienden vinden dat maar niet en Ren zelf ook niet. Aangekomen in Bomont, waar ze intrekken bij oom Wes, kan Ren maar moeilijk aarden. Ook de kerk van dominee Moore geeft geen uitkomst. Uiteindelijk raakt hij bevriend met Willard en krijgt hij zelfs een bijbaantje bij de Burger Blast. En raakt hij bevriend met meer mensen zoals Ariel, de opstandige dochter van dominee Moore. Er is één ding dat hem verschrikkelijk frustreert: er mogen in Bomont geen dansfeesten worden georganiseerd.
 
Langzaam wordt de reden van het dansverbod aan Ren duidelijk en bij een bijeenkomst van de gemeenteraad dient hij het verzoek in om een dansfeest op school te mogen organiseren. Het leidt tot een onverwachte ontknoping waar iedereen in het dorp zich een winnaar bij kan voelen.
 
De verhaallijn is simpel met een typisch Amerikaanse twist, maar voor de musical die Footloose is maakt dat eigenlijk niet uit. De focus in deze musical ligt op de dansnummers en die zijn er te over. Choreografen Marjan Hommes en Germa Scholten konden zich volledig te buiten gaan en dat is te zien. Elke choreografie is heerlijk om naar te kijken, mede doordat de choreografieën uitstekend worden uitgevoerd. Maar als we zeggen dat de focus op de dansnummers ligt dan doen we het acteerwerk toch net iets tekort. Ook daar is volop aandacht aan besteed door regisseur Mark van Haasteren en ook daar is de uitvoering bovengemiddeld goed.
 
De cast bestaat uit een gemengde groep. Veel castleden hebben een band met de Song & Dance musicalschool (in opleiding, afgestudeerd) of het Conservatorium in Zwolle, voor anderen is het pure vrijetijdsbesteding, voor weer andere ligt er de ambitie om verder te gaan op het gebied van theater. Een getalenteerde en gemotiveerde groep mensen die de kennis en ervaring van musicalster Marcel Visscher, speciale gast in deze show in de rol van dominee Moore, ongetwijfeld gretig tot zich zullen hebben genomen. Het blijft trouwens een genot om naar Visscher te kijken en te luisteren, al moet hij zich qua dans inhouden tot aan de finale.
 
Fabian Slegers speelt de rol van Ren en wint vanaf het eerste moment de sympathie van de toeschouwers. Acteerwerk en dans zijn prima verzorgd en gedurende de première groeit hij in zijn zangpartijen. Slegers krijgt sterk tegenspel van Anne Verhart (Ariel) en Don Raven (Willard). Anne steelt ons hart vanaf de eerste minuut en geeft een ijzersterk visitekaartje af. Datzelfde geldt voor Don Raven. Al in het openingsnummer (nog niet in de rol van Willard) laat hij zien uitstekend te kunnen dansen. Zijn acteerwerk en zang zijn ook goed verzorgd om maar te zwijgen van zijn komische timing. In andere recensies over amateurvoorstellingen lezen we veel over AMA-waardige prestaties. Raven (en hij is zeker niet de enige van dit gezelschap) kan wat ons betreft zo van de longlist naar de nominaties.
 
Het nummer waarin alles dat musical is samenkomt is naar onze mening “Somebody’s Eyes” met heerlijke zang van Rusty (Tara Reijerkerk), Urleen (Laura Medema-Weel) en Wendy Jo (Anna Timmer), een prachtige choreografie en mooie belichting (Jouri van ‘t Oever).
 
Decors in deze Footloose zijn simpel maar doeltreffend en inventief, alles gemaakt van houten pallets om het een rustiek tintje te geven en dat werkt. Ook de kleding van Glenn Hewitt is uitstekend verzorgd.
 
Rest ons nog om iets te zeggen over het kinderensemble. Speciaal voor deze Footloose zijn er momenten in de show waarop het kinderensemble de zaak op het podium overneemt of deel uitmaakt van de scenes. Het werkt verfrissend en ook bij de kindercast (opgedeeld in twee groepen) wordt er gestraald en duidelijk genoten.
 
Footloose van de Stadsgehoorzaal Kampen en Vuur & Vlam produkties geeft dus meer dan voldoende redenen om de reis naar Kampen te maken.
 
Footloose is nog één keer (op tweede Pinksterdag te zien). Wie deze versie van de musical nog wil zien moet dus snel zijn. Snelheid wordt in dit geval beloond, want er staan een paar hele leuke uurtjes tegenover.

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025