Musicalnieuws.nl

Sprookjesmusical Pinokkio van de Efteling slaat zijn vleugels uit

Na ruim een jaar geleden in première te zijn gegaan in het Efteling Theater heeft nu ook de sprookjesmusical Pinokkio zijn vleugels uitgeslagen. Zondag 16 oktober werd in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam het startsein gegeven voor een tournee die de musical tot en met april 2017 voert langs diverse theaters in Nederland en België.

In deze musical van de hand van Allard Blom (script en liedteksten) en René Merkelbach (muziek) wordt het verhaal verteld van de houten pop Pinokkio, die door de fee Fay tot leven wordt gewekt. De maker van de pop, Geppetto, kan zijn geluk niet op en stuurt Pinokkio zoals het een goed vader betaamt net als alle kinderen naar school. Pinokkio is daar echter nog niet helemaal klaar voor en wordt afgeleid door alle impulsen om hem heen. Hij wordt door de kat en de vos naar het marionettentheater van Constanzo gebracht, die verguld is met een pop zonder touwtjes. Als het Pinokkio duidelijk wordt dat de vos en de kat hem hebben verkocht aan Constanzo en hij niet zo maar terug naar Geppetto kan gaan weet hij met de hulp van Fay te ontsnappen.
 
Onderweg naar huis komt hij echter weer de vos en de kat tegen, die hem andermaal de voet dwars zetten. Vervolgens sluit hij zich aan bij een groep kinderen die door Signoro Pericolo naar Pretland worden gebracht. Dan wordt het écht gevaarlijk omdat alle kinderen, inclusief Pinokkio, dreigen te veranderen in een ezel. Geppetto, in een roeiboot op zoek naar Pinokkio, komt tegelijkertijd in een storm terecht en wordt opgeslokt door een grote walvis. Gelukkig is daar Fay weer die Pinokkio op het juiste spoor zet.
 
“Een verhaal met een lach en een traan dat uiteindelijk natuurlijk goed afloopt,” schreven we vorig jaar al en ook dit jaar komt alles weer op zijn pootjes terecht en wordt Pinokkio uiteindelijk een echte jongen. En net als vorig jaar genieten wij en iedereen om ons heen volop van de manier waarop dit verhaal door de cast op het toneel wordt gebracht. Die cast verschilt niet zo veel van vorig jaar. Alexandra Alphenaar is wederom de stuntelige fee Fay, die ondanks haar onhandige getover Pinokkio elke keer weer te hulp schiet. Daarbij weet ze de harten van het pubiek te veroveren. Simon Zwiers zet weer een geloofwaardige Geppetto neer, en toont zijn zorgzame en liefdevolle kant. Ara Halici speelt weer zijn beide rollen als Constanzo en Signoro Pericolo en is daarbij weergaloos. In de nummers “Applaus” en “Pretland” weet hij het hele theater te enthousiasmeren.
 
Nieuw in de rol van kat en vos is Joey Schalker. Een lastige dubbelrol die hij fantastisch neerzet. Het duet dat hij daarbij met zichzelf zingt is onnavolgbaar. Met zijn dubbelrol heeft hij de lachers op zijn hand, ondanks het slechte karakter van beide dieren.
 
De rol van Pinokkio werd deze voorstelling gespeeld door Jannes Heuvelmans, die al eerder indruk maakte in de musical De kleine blonde dood. De zet van de makers om een pop te gebruiken voor Pinokkio, bediend door de jonge acteurs is meesterlijk en zorgt ervoor dat iedereen vol bewondering kijkt naar pop én acteur. De benaming “volleerd puppeteer” die we in onze recensie van vorig jaar gebruikten is ook zeker van toepassing op Jannes. Terecht werd de kindercast van Pinokkio dan ook uitgeroepen tot de winnaar van de Musicalworld Kids Award 2016. Deze prijs werd na afloop van de première uitgereikt door onze collega’s van Musicalworld.
 
Naast Jannes Heuvelmans wordt de rol van Pinokkio deze tournee ook gespeeld door Max Mies, Thijs Overpelt, Thijmen Staps en Davy Gomes. Het ensemble bestaat uit Alyssa Luypaert, Mandy Richel, Sanne Groenen, Sven Stevens en Verena Verhoeven. Daarnaast spelen elke voorstelling ook een vaste kindercast en 20 kinderen die eenmalig met de voorstelling mee mogen doen.
 
De sprookjesmusical Pinokkio van Efteling Theaterproducties is een voorstelling die zowel jong als oud weet te boeien met een cast waar het enthousiasme en plezier van de cast aanstekelijk werkt. Meer informatie, inclusief tourlijst, kun je vinden ophttps://www.efteling.com/nl/theater/pinokkio
 
Onze fotoreportage van de première vind u hier: http://www.musicalnieuws.nl//album/cat/841