Musicalnieuws.nl

Sprookjesmusical Pinokkio maakt vooral heel vrolijk van binnen‏

Op zondag 20 september 2015 ging in het Efteling Theater de nieuwe sprookjesmusical in première: Pinokkio, gebaseerd op het in 1883 verschenen boek Le Avventure de Pinocchio van Carlo Collodi.

In dit bij jong en oud bekende verhaal maakt de alleenstaande houtbewerker Geppetto (Simon Zwiers) een houten marionettenpop, die hij Pinokkio noemt en beschouwt als zijn zoon. De pas afgestudeerde fee Fay (Alexandra Aphenaar) krijgt de opdracht om Pinokkio om te toveren tot een braaf kind van vlees en bloed. De onervaren Fay besluit dit in etappes te doen: eerst wil zij ervoor zorgen dat Pinokkio een braaf kind word, en als dat het geval blijkt te zijn zal ze hem omtoveren tot een kind van vlees en bloed. Wanneer de houten pop tot leven is gewekt stuurt de dolblije Geppetto Pinokkio naar school, net als ieder ander kind. Onderweg naar school wordt hij echter meegenomen door het duistere duo Kat en Vos (een dubbelrol van Barry Beijer) , die hem verkopen aan Constanzo (Ara Halici), eigenaar van een poppentheater. Een houten pop zonder touwtjes is voor hem een goudmijn, maar als hij aan Pinokkio vertelt dat ze met het theater naar Rome gaan om nog meer geld te verdienen realiseert Pinokkio zich dat hij bij Geppetto hoort en terug naar huis wil.
 
Met de hulp van Fay, die hem gedurende zijn avontuur op de voet volgt, ontsnapt hij, maar hij komt Kat en Vos weer tegen, die hem om de tuin leiden en van zijn verdiende goudstukken beroven. Dan raakt Pinokkio verzeild in een optocht met spijbelende kinderen, die onder leiding van Signoro Pericolo (Ara Halici) op weg zijn naar Pretland. De nieuwsgierige Pinokkio besluit de optocht te volgen, maar komt van een koude kermis thuis als Pretland toch niet zo’n prettige plek blijkt te zijn en alle kinderen langzaam veranderen in ezels. Weer is het Fay die hem te hulp schiet, maar hem tegelijkertijd ook vertelt dat hij eigenlijk zijn eigen boontjes moet doppen. Ook vertelt ze hem over Geppetto, die naarstig op zoek is naar Pinokkio en ergens op zee is. “Hout blijft drijven”, zegt ze tegen Pinokkio, die vervolgens het enige juiste doet en op zoek gaat naar Geppetto.
 
Een spannend avontuur met daarin ook subtiel de les dat je verantwoordelijk bent voor je eigen daden en zelf problemen moet oplossen. Pinokkio leert die les en natuurlijk worden hij en zijn vader Geppetto uiteindelijk beloond met het uitkomen van hun vurige wens: dat Pinokkio een (brave) jongen wordt van vlees en bloed.
 
De cast bestaande uit bovengenoemde hoofdrolspelers en het ensemble dat bestaat uit Amy Beekmans, Sanne Groenen, Alyssa Luypaert, Loek Meijer en Sven Stevens maakt een sterke indruk. Het zijn de juiste personen in de juiste rollen. Alexandra Alphenaar overtuigt als onhandige en pas afgestudeerde fee Fay, die uiteindelijk haar toverkunsten toch tot een goed einde weet te brengen. Simon Zwiers is de zorgzame en zachtmoedige Geppetto, die een rotsvast vertrouwen heeft in de brave inborst van zijn zoon. Barry Beijer en Ara Halici maken indruk met hun dubbelrollen. Beijer schakelt moeiteloos over van het ene naar het andere personage, zelfs tjdens het zingen. Een tour de force waarin hij duidelijk in zijn element is. Ook Ara Halici zet twee totaal andere personages weer, al heeft hij het voordeel dat hij beide rollen niet op hetzelfde moment hoeft te spelen en gesteund wordt door de verschillen in kostuum en kap en grime. Met Italiaans accent en kleurrijke kleding is hij de stralende eigenaar van het poppentheater. In het nummer ‘Applaus’ kan hij zich volledig uitleven. Met Amsterdams accent, donkere kleding en lang haar is hij de sinistere Signoro Pericolo en schittert hij op een heel andere manier in het nummer ‘Pretland’.
 
Thijs Overpelt had de eer om tijdens de première de rol van Pinokkio te spelen. Als een volleerd puppeteer bracht hij Pinokkio volledig tot leven. Het was echter onvermijdelijk om van tijd tot tijd naar de speler achter de pop te kijken. Met zijn pretoogjes, passende gezichtsuitdrukkingen en vrolijke stem zag je hem aan Pinokkio precies de juiste stemming geven en tegelijkertijd genieten van zijn rol. De andere drie Pinokkio's: Davy Gomes, Jannes Heuvelmans en Max Mies presenteerden zich niet alleen op de rode loper maar ook tijdens het slotapplaus mochten zij delen in het welverdiende slotapplaus.
 
Naast de vaste kindercast doen er tijdens elke voorstelling ook 30 kinderen éénmalig mee met de Sprookjesmusical Pinokkio. Het is een beproefd recept dat ook gebruikt werd bij eerdere producties als Klaas Vaak en De Sprookjesboom en is er mede op gericht om (zo veel mogelijk) kinderen de kans te bieden op het podium te staan. Om deze kinderen voor te bereiden op hun moment in de schijnwerpers mochten zij allemaal (1.300 in totaal) op de Pinokkio School workshops zang, dans en spel volgen zodat zij zich zo goed mogelijk konden voorbereiden op hun optreden in het Efteling Theater. Speciaal voor de première mochten er ook een aantal kinderen meedoen, die voorgedragen waren door persrelaties van De Efteling. Voor MusicalNieuws speelde de 10-jarige Lars Mulder afgelopen zondag mee. Vooral tijdens de optocht door de zaal, richting Pretland en de daaropvolgende scene in Pretland zelf, waarbij de kinderen langzaam veranderen in ezels, gaf de hoeveelheid kinderen een extra dimensie aan het toneelbeeld. Los daarvan hebben 1.300 kinderen binnenkort de dag van hun leven en krijgen zij de mogelijkheid om podiumervaring op te doen.
 
De Sprookjesmusical Pinokkio (met script en liedteksten van Allard Bom, regie van Jerry Rijstenbil en muziek van René Merkelbach) is een musical die kenmerkend is voor de eigen producties van de afgelopen jaren die in het Efteling Theater hebben gestaan. Een verhaal met een lach en een traan dat uiteindelijk natuurlijk goed afloopt en daarmee volledig op zijn plek is in dit theater. Het sterke spel van de cast maakt de voorstelling ook voor oudere kijkers interessant en boeiend, maar vooral heel vrolijk.
 
De sprookjesmusical Pinokkio is exclusief te zien in het Efteling Theater op woensdag, zaterdag en zondag.