Musicalnieuws.nl

Sprookjesmusical Klaas Vaak: gedoe in dromenland‏

Na een succesvolle speelperiode in het ‘eigen’ Efteling Theater trekt de sprookjesmusical Klaas Vaak dit seizoen het land in. Met een bijna geheel nieuwe cast (alleen Eline Schmidt herneemt haar rol als heks) vond de aftrap van de tour plaats op 18 oktober in het Chassé Theater in Breda. Nieuw in de cast zijn Barry Beijer (Klaas Vaak), Rafaël van der Maarel (Oehoe Houdou), Marvin Verheijden (Korrel), Darren van der Lek (Nachtschade) en Cailin van Loon (Stuif).

In deze sprookjesmusical wordt er zand in de raderen gestrooid van de ‘droomfabriek’ van Klaas Vaak. En dat valt toevallig net samen met de benoeming van Korrel als hoofdzandkabouter. Het gevolg is dat alle kinderen in het sprookjesbos last krijgen van wel hele rare dromen. Zo droomt Roodkapje dat haar grootmoeder haar koekjes komt brengen en ziet dat Roodkapje wel hele grote oren heeft. Hans en Grietje dromen van een huis vol groenten en een heks die een lekkere groentenschotel voor ze wil maken. En Anura kaatst een bal die elke keer dat hij terugkaatst groter wordt totdat zij bijna wordt geplet door haar bal. Daar klopt natuurlijk niets van en Klaas Vaak gaat, samen met de uil Oehoe Houdou op onderzoek uit. Al gauw komen ze er achter dat er zwart zand over de kinderen is uitgestrooid en dat Korrel hier, onbewust, ook mee te maken heeft. Hoofdschuldige echter is de heks met haar kat Nachtschade. Het is aan Klaas Vaak om, samen met Oehou Houdou, Stuif en Korrel de heks te stoppen en de dromen weer te normaliseren.

Ook buiten de Efteling behoudt Klaas Vaak zijn magie. Het décor is simpel maar de draaischijf, die ons het laboratorium van Klaas Vaak toont, maar ook het huis van de heks, met een afscheiding in de vorm van een halve circel op de achtergrond, voldoet. In deze versie draait het volledig om het verhaal en de cast, en de interactie tussen de cast en de kinderen in het publiek. Het verhaal is klassiek met een gevecht tussen goed en kwaad, waarbij het goede overwint. Maar het script (Allard Blom) zit goed in elkaar en bevat de nodige humor. Welk kind wil bijvoorbeeld dromen over een ‘lekkere’ groenteschotel met koolraap en spruitjes? Ook de nieuwe cast past in dit plaatje. De ‘goeden’ zijn ontwapenend lief en wekken sympathie op, de heks is zoals een heks moet zijn: slecht, maar net niet zo slecht dat kinderen er bang van zouden kunnen worden. En gezegend met een prachtige stem.

Mooi is de scène waarin Klaas Vaak in paniek probeert om de juiste mix zand samen te stellen. En de scène waarin hoofdzandkabouter Korrel niet weet wat hij aanmoet met de lege zandzak en die maar gewoon uit het raam gooit is aandoenlijk en wekt zo veel sympathie op dat je hem niets verwijt als het misgaat en hij hiermee de heks in staat stelt slechte dingen te doen. Elke voorstelling zullen 7 kinderen uit de omgeving waar de voorstelling zich op dat moment bevindt meedoen als zandkabouter. Ze zien er prachtig uit in hun kostuums en zullen de dag van hun leven hebben. Samen met de ‘vaste’ kindercast (de sprookjesfiguren) vormen zij een uitstekende aanvulling op de cast van volwassenen. Vorig seizoen won deze productie de Musicalworld Kids Award voor beste jeugd/jongeren productie en dat blijkt terecht te zijn geweest. De Award werd na afloop van de première uitgereikt aan het enige overgebleven castlid van het vorig seizoen, Eline Schmidt.

Voor Cailin van Loon betekent Klaas Vaak haar stageplek voor haar opleiding aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Vóór haar opleiding was zij al te zien in de kindercasts van o.a. Ciske de Rat, The Sound of Music en Oliver! (België) en eerder dit jaar zag MusicalNieuws haar spelen in de schooluitvoering van Bad Girls. “Ik vond het goed gaan,” vertelt zij ons achteraf. “Volgens mij was het publiek ook heel enthousiast en dat geeft ook weer heel veel energie terug. Het spelen in deze productie als stagiair is heel erg leuk, maar best wel wennen natuurlijk. Omdat je ook met een kindercast speelt en je zelf weet hoe dat is. En nu word je als hoofdcast gezien en wordt er iets meer van je gevraagd. Maar dat is heel erg leuk en leerzaam. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen en heb het super naar mijn zin. Nu lekker touren en ook daar heb ik heel veel zin in.”

Niet alleen Cailin had het gisteren super naar haar zin. Ook het publiek liet duidelijk merken dat de sprookjesmusical Klaas Vaak een graag geziene gast zal zijn in de theaters in Nederland en België. Klaas Vaak is te zien in Nederland en België tot en met 15 maart 2015. Gelukkig lukte het Klaas Vaak niet om het publiek in slaap te brengen, want de finale zag er, net als in het Efteling Theater, spectaculair uit!