Musicalnieuws.nl

Spijt! blijft een verhaal van alle tijden

Op zondag 11 oktober 2015 ging in de Schouwburg Het Park in Hoorn de musical Spijt! in première. Dit is het tweede boek van Carry Slee dat door Homemade Productions bewerkt werd tot musical, eerder deden zij dit ook al uiterst succesvol met de musical Afblijven!.

Carry Slee schreef Spijt! alweer bijna 20 jaar geleden, maar nog steeds is het onderwerp actueel. Dit is ook de reden waarom de verfilming van het boek in 2013 zo succesvol werd ontvangen. De film won veel prijzen in zowel binnen- als buitenland, omdat het onderwerp, pesten, overal ter wereld voorkomt.
Zeker nu in deze tijd waarin socal media zo belangrijk is voor met name de jeugd en waar dus nu ook anoniem gepest kan worden. Hierdoor is zelfmoord doodsoorzaak nummer 2 onder de jeugd; jaarlijks overlijden 105 jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar middels zelfmoord. Daarom moet het verhaal van Jochem ook verteld blijven worden, zodat iedereen na het zien van de musical na gaat denken of hij/zij iets kan betekenen indien er iemand in de omgeving wordt gepest. De show laat je met de vraag achter: wie had anders kunnen handelen om het verhaal anders te laten eindigen?
 
Verhaal van Spijt!:
Jochem (gespeeld door Bjorn Wilbers) wordt dagelijks gepest en getreiterd door zijn klasgenootjes. Vooral Sanne, uiterst overtuigend gespeeld door Lisanne Schut, en de meeloper Justin (Mike Levens) maken hem het leven zuur. Er zijn maar weinig klasgenoten die hem bijstaan. David (Marco Hoving) pest hem niet, maar echt bijstaan doet hij ook niet, want hij heeft alleen maar oog voor Vera (Rose-Anne van Elswijk). Jochem vindt liefde bij een aangereden hond, die hij liefdevol opvangt en vertroetelt. Als de hond van de juffrouw van school blijkt te zijn, moet hij hem met veel tegenzin teruggeven. Als Jochem op het schoolfeest dan ook nog door Sanne wordt dronken gevoerd gaat het helemaal mis.
Die nacht loopt Jochem van huis weg en is nergens meer te vinden. Als David en Vera hem gaan zoeken vinden ze alleen zijn tas bij een meer…
 
Naast eerdergenoemde vijf jonge, getalenteerde spelers staan Robin van den Heuvel en Daan Smits te stralen. Robin speelt niet alleen de schrijfster van het verhaal met verve, maar ook voor de andere vrouwenrollen zoals bijvoorbeeld moeder en schooljuf draait zij haar hand niet om. Ook het zingen gaat haar makkelijk af en mede door haar klinkt de muziek gecomponeerd door Jeroen Sleyfer heerlijk.
Daan speelt alle mannen rollen en alhoewel hij aangeeft niet alle rollen te willen spelen, doet hij dit toch uiterst succesvolle wijze wat duidelijk laat merken dat deze tegenzin niet echt gemeend is.
 
Dick van de Heuvel heeft de regie bij Homemade en heeft gekozen voor een simplistische, maar toch multifunctioneel decor, bestaande uit een stelling waarin geklommen kan worden en verder alleen een aantal houten kistjes. Deze worden gebruikt om op te staan en zitten, maar ook om dingen in te bewaren. Dit werkt ook gewoon fantastisch en meer is ook echt niet nodig.
 
Na de show is er nog een toegift gebracht door kinderen die een “smovie” (een selfie-filmpje waarop men zingt) hebben ingezonden. Het motto van de Smovie is: “Samen zingen we dat pesten de wereld uit”.
 
Spijt! van Homemade Productions grijpt je naar de keel. Het boek staat al op boekenlijsten van scholen en misschien is het ook een idee voor elke school om een voorstelling te bezoeken. Nog tot en met 6 februari 2016 te zien in veel theaters door het hele land.