Musicalnieuws.nl

Solisten excelleren in Next to Normal

Next to Normal door muziektheater proMITHEus speelt slechts enkele keren in Vlaanderen en MusicalNieuws was aanwezig bij de voorstelling in de Zwart Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen op 27 januari 2019

Next to Normal is een Amerikaanse rock-musical met de teksten van Brian Yorkey en de muziek van Tom Kitt. De musical begon in 2008 Off-Broadway, maar werd zo'n doorslaand succes dat ze in april 2009 naar het Broadway Theatre op Broadway verhuisde. De productie sloot op 16 januari 2011, na in totaal 754 voorstellingen. Next to Normal was daarna in onder andere Noorwegen, de Filipijnen en Australië te zien.

Het stuk vertelt het verhaal van een, op het eerste gezicht, doodnormale vrouw, echtgenote en moeder die vecht met een ingrijpende gebeurtenis en de impact daarvan op haar gezin. Een krachtig, innemend en bovenal raak portret van een familie die probeert om te gaan met een pijnlijke situatie die niet ‘normaal’ is, maar wel begrijpelijk. Deze grensverleggende musical van Tom Kitt en Brian Yorkey werd onderscheiden met de prestigieuze Pulitzer Prize en drie Tony awards. 

Kristel Lamerichs heeft alles in zich om deze rol goed te kunnen vertolken. Indringend spel en prachtige muzikale vertalingen van haar geestelijke kronkelingen. De ongeruste moeder wacht midden in de nacht haar zoon op, die het weer eens te laat heeft gemaakt, maar neemt hem toch in bescherming tegen een mogelijke uitval van de vader. De zoon, strak én mysterieus gespeeld door Jervin Weckx, is zowel een engel als een demon voor zijn moeder. Het is moeilijk als de herinneringen verdwenen zijn, het is moeilijk te zien hoe dochter Nathalie (Saïn Vantomme), die grotendeels door de ouders aan haar lot wordt overgelaten, wat warmte zoekt.

Deze warmte vindt ze in haar schoolgenoot Henry (Samuël Anastasi). De samenspel tussen Vantomme en Anastasi is erg mooi. Hoewel hun spanningsboog in de tweede akte wat eentonig wordt . De vader van het gezin werd op fantastische wijze gespeeld door Roel Lauwens. Zijn spel is mooi en puur en hij weet de rol van hulpeloze man en vader goed over te brengen.
De doktoren worden gespeeld door Sébastien de Smet. Hij zet deze twee karakters totaal verschillend neer. Ook weet hij op de juiste momenten de komische snaar te raken en brengt zo nog wat humor in het tragische stuk.Het simpele decor is erg slim gemaakt. Zonder grote changementen is het duidelijk in welke omgeving we ons bevinden. 

Deze versie van de rockmusical is nog slechts 3x te zien in Geel, Puurs & Gent  in Belgie.

Door Jennifer Hoffmann
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025