Musicalnieuws.nl

Smullen van een frisse en fonkelende Sweeney Todd

Bij de meeste mensen is het verhaal van de bloeddorstige Sweeney Todd wel bekend: Sweeney Todd is een moordlustige kapper die samen met samen met de vindingrijke Mevrouw Lovett de lijken tot pasteitjes verwerkt die zij dan in haar aanvankelijk slechtlopende bakkerswinkeltje verkoopt en die gretig aftrek vinden. Het verhaal combineert horrorelementen en melodrama met thema's als hartstocht en moraal. Op 23 mei 2016 ging de meest recente versie in première in het Zonnehuis in Amsterdam en MusicalNieuws was erbij.

Het verhaal werd voor het eerst in gepubliceerd in 1846 en werd een jaar later al opgevoerd op toneel. Sweeney en Mevrouw Lovet zijn te zien in films sinds 1926. Het verhaal is in Groot Brittannië zo bekend dat sommige geloven dat het gebaseerd is op een waar verhaal. In 1979 maakten Stephen Sondheim en Hugh Wheeler er een musical van; Sondheim schreef de muziek en liedteksten en Hugh Wheeler het script. Stephen Sondheim, bekend van de “West Side Story”, “Company” en “Into the Woods”, wordt vaak de William Shakespeare van musicals genoemd omdat zijn prachtige muziek bijzonder herkenbaar en karakteristiek is. 

Misschien is van alle stukken van Sondheim Sweeney Todd wel het lastigst om te zingen. Desondanks heeft de cast bestaande uit René van Kooten, Vera Mann, Marjolein Teepen, Michelle van de Ven, Henk Poort, Mitch Wolterink, Wil van der Meer, Luc Steegers, Martijn van Baardewijk, Thomas Kuipers, Willemien Dijkstra en April van Amelsvoort er absoluut geen problemen mee!

René van Kooten hebben wij al in veel rollen mogen zien en zijn vertolking van Sweeney Todd is weer van hoog niveau. Niet alleen vanwege zijn heerlijke zangstem, maar ook door zijn veelzeggende gelaatsuitdrukkingen. Naast René van Kooten speelt Vera Mann de vrouwelijke hoofdrol: Mevrouw Lovett in een prestatie die, net als in haar vele voorgaande rollen, een Musical Award waardig is. Luc Steegers, die wij reeds eerder zagen in zijn rol als Prins in Sondheim’s Into The Woods, zingt als “Anthony” met zijn prachtige stem moeiteloos het nummer “Johanna”, zeker niet het makkelijkste lied uit de voorstelling. Marjolein Teepen blijft ons positief verrassen en geeft al lopend op slechts één schoen een extra dimensie aan haar rol als de “bedelares”. Tenslotte willen wij, zonder de rest te kort te willen doen, nog speciaal onze complimenten geven aan de uiterst innemende Mitch Wolterink, die de rol van “Tobias” vertolkt.

Al in het oorspronkelijke verhaal is de kapperszaak van Sweeney in de Fleet Street in Londen verbonden met onderaardse gangen met de bakkerswinkel van Mevrouw Lovett. Het decor van Eric Goossens geeft dit op uiterst vernuftige wijze weer door Sweeney op te laten duiken uit een luik en met putdeksels in de podium.
Erg origineel is ook de wijze waarop de zaal in zijn geheel wordt benut, waardoor je soms naar achteren en regelmatig naar opzij moet kijken. Dit geeft nog eens extra het idee dat je midden in het verhaal zit!

Deze show mag je zeker niet missen en breng daarom vóór 20 juni zeker een bezoek aan het Zonnehuis in Amsterdam!