Musicalnieuws.nl

Sietske Live! maakt Sietske van Dalen tot stralend middelpunt‏

Sietske van Dalen speelde op jonge leeftijd een rol in het kinderensemble in de musical “Annie”. Dat was een tijd waarin niet (bijna) elke musical een kinderensemble had, dus een vervolg zat er niet in. Onlangs begon het bloed weer te kriebelen bij haar en organiseerde ze op eigen houtje een serie kleine optredens, “Puur Sietske”.

Nu is daar dus Sietske Live!, een initiatief van STENT Producties van Giovanni Sturkenboom. De ambities van Sietske om zich verder te ontwikkelen op muzikaal vlak en die van Giovanni om jonge artiesten de kans te geven om als hoofdsolist samen met een aantal professionele artiesten op de planken te staan sloten daarbij naadloos op elkaar. Op 13 september vond de eerste editie van dit concept plaats in De Avenue in Breda. Daarbij werd Sietske ondersteund door Diederick Ensink (muzikale en vocale begeleiding) en verzorgden Floortje Smit en Maarten Smeele een gastoptreden. Het resultaat was een leuke middag uit met een aantal muzikale hoogtepunten en de mogelijkheid voor Sietske om nog meer van het vak op te snuiven. Het gaf Diederick en Maarten tevens de kans om andere kanten van zichzelf te laten zien, kanten die door het spelen in musicals vaak niet aan bod komen.
 
Na afloop van het concert sprak MusicalNieuws met een opgeluchte Sietske. “Het zit er op,” verzucht ze. “Het was natuurlijk wel spannend. Een gezonde spanning, hoor, weet ook niet of het publiek dat heeft gemerkt, maar naarmate de show vorderde viel er wel een last van me af en realiseerde ik me dat ik gewoon moest genieten van dit moment en het werken met deze mensen. Het gebeurt natuurlijk niet elke dag dat je met Floortje Smit, Maarten Smeele en Diederick Ensink op het podium kan staan. Ik heb er dus ook wel ultiem van genoten!”
 
“Puur Sietske heb ik in april van dit jaar gedaan,” vervolgt ze. “dat heb ik gedaan in een klein theater in de achtertuin van mijn zanglerares, gewoon om te voelen hoe het is om weer op het podium te staan. Best wel intiem, 40 man publiek maximaal, en dat heb ik vier avonden gedaan. Dat was zo gaaf om te doen! Eén van de avonden kwam Giovanni Sturkenboom kijken en na afloop vertelde hij me over zijn plan van aanpak voor het ‘Live!-concept’ en vroeg me of ik daar interesse in had. ‘Als je dit wil, dan gaan we ervoor’, zei hij, ‘en dan gaan we in september een heel mooi nieuw concept neerzetten en dat gaat Sietske Live! heten’. Ik was natuurlijk meteen verkocht, want het klonk hardstikke leuk!”
 
We vragen Sietske wat haar doelen zijn voor de langere termijn. “Voor mij is dit in eerste instantie ervaring opdoen. Het is nog steeds heel spannend om op een podium te staan. Er zit iets in me, maar dat moet er nog uitkruipen en daar ben ik nu mee bezig. Heel veel optreden, je moet het toch ergens van leren. André Hazes stond ook niet meteen op een podium en was meteen de artiest die hij later zou worden. Dat moet groeien en bij mij voelt dat ook zo, elke keer als ik weer op dat podium sta dan sta ik er een stukje zekerder. Vandaag voelt het zo goed om met zulke mooie mensen op het podium te staan. Het voelt echt heel goed en ze sleuren je er letterlijk helemaal door heen. Dat is echt een heel fijn gevoel!”
 
“Wat ik opgestoken heb van deze periode is eigenlijk dat je alles gewoon op je af moet laten komen. Ik ben heel erg perfectionistisch en de afgelopen tijd, en zelfs vandaag nog, had ik af en toe zoiets van ‘ik weet het nog niet’. Vlak voor de show was ik toch nog wat onzeker en dat moet je eigenlijk loslaten. Want je weet wat je kan en je moet gewoon gaan en het voelen en dat heb ik wel geleerd. Niet helemaal gecontroleerd op het podium stappen want het komt zoals het komt. Floortje zei in de pauze tegen me dat artiesten allemaal heel perfectionistisch waren maar dat je gewoon moet voelen en genieten. ‘Veel mensen horen en zien niet eens wat ik hoor en zie en of er dingen fout gaan’. Dat is wel iets dat ik mee moet nemen.”
 
“Een aantal jaar geleden heb ik wel meegedaan met talentenjachten, en dan was vaak de opmerking dat er wel iets zat, maar dat ik te jong was. Nu ben ik eigenlijk aan het proberen om het zonder die talentenjachten te doen. Grote talentenjachten, zoals The Voice, komen nu nog iets te snel voor mij. Ik wil het nu gaan proberen op mijn eigen kracht en we zien wel waar we uitkomen. maar zeg nooit nooit!”
 
Met Diederick als vocaal en muzikaal begeleider heeft Sietske één repetitiedag gehad. “Dat was mega, echt zo leuk! Diederick is zo muzikaal. Als ik aangeef dat iets net te hoog is dan kan hij meteen omschakelen en lager inzetten. Hij heeft me er echt doorheen gesleurd. Ten eerste is het een superleuke vent en muzikaal is hij echt zo goed. Ik heb daar geen woorden voor, alleen dat hij op dit moment de liefste jongen van de wereld is. Heel fijn om met hem samen te werken!”
 
Sietske Live! gaat op 4 november in reprise in Tholen. Dit concert is vooralsnog besloten ten behoeve van Stichting De Zonnebloem.
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025