Musicalnieuws.nl

Schoonheid als ontroerende leidraad! Beauty persists van Igone de Jongh

De zaal is stil, houdt als het ware haar adem in. Dan is er een snik. En nog een. Twee mannen snikken en sleuren de zaal een wereld zonder woorden in. Als Igone de Jongh opkomt gaat als het ware het licht aan. Ultieme sierlijkheid die de kijker vastnagelt aan het beeld. Je wilt het vastpakken. Dit is schoonheid. Bijtel dit moment in steen.

De voorstelling heeft drie onderdelen. Heel verschillend. Van verschillende choreografen. Het is alleen dans, geen theatervoorstelling zoals eerder, op een stukje tekst na. Waarin ze zegt dat ze liever niet praat in het openbaar, maar dansen, dat doet ze graag. Het roept vragen op naar het waarom. Naar waarom ze zich minder kwetsbaar voelt als ze danst dan als ze praat. Heeft dat te maken met het zelf kunnen invullen van wat er gebeurt op het podium door het publiek bij een dansvoorstelling? 

Want dat is ook de uitdaging van  Beauty Persists . Het is prachtig, maar ook een mentale zoektocht, wat gebeurt hier en waarom? Of is dat juist waar het om gaat, laat de schoonheid je omarmen en zet je hoofd uit?  In het derde deel wordt het de kijker iets makkelijker gemaakt. Dit is invoelbaar in relaties tussen mensen. De verschillende balletten zijn ontwikkeld in samenwerking met vier  choreografen: Marijn Rademaker, Didy Veldman en het Italiaanse duo Sasha Riva en Simone Repele. Het maakt ook nieuwsgierig naar het maak proces. 

En dat is wat deze voorstelling samenvat. Je ziel wordt gevangen in de schoonheid. Je hoofd maakt overuren in het meebewegen met wat er gebeurt en je eigen interpretatie daarvan vinden.  
Wie van dans houdt en van de mooiste danser van dit moment, onverwijld kaartje boeken. En praat er over na bij een goed glas wijn. Vier de schoonheid.

Door Elise Kant

Foto Mieke van der Raay

Producties Musical 2.0 - 2024/2025