Musicalnieuws.nl

Scapino Ballet Rotterdam start petitie

Massale oproep om protest na negatief advies Raad voor Cultuur

Het advies van de Raad voor Cultuur geen subsidie toe te kennen aan Scapino Ballet Rotterdam heeft een storm van protest losgemaakt onder dans- en cultuur minnend Nederland. Daarom start het gezelschap vandaag een petitie op zijn website die binnenkort wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. De petitie wordt mede ondertekend door directeur van Het Nationale Ballet, Ted Brandsen en choreograaf Jiří Kylián.
 
Er heerst veel onbegrip over waarom één van de meest succesvolle gezelschappen van dit moment geen ondersteuning van de Rijksoverheid verdient. Temeer omdat de Raad wel positief is in haar beoordeling en zegt dat Scapino kerngezond is en in grote mate bijdraagt aan de spreiding en zichtbaarheid van grootschalige, toegankelijke dans in Nederland. Ook het argument dat Scapino niet bijdraagt aan de vernieuwing van de dans wordt niet begrepen. Meer dan andere gezelschappen biedt Scapino kansen aan jonge choreografen en dansers.
 
De verontwaardiging wordt gedeeld door veel culturele instellingen, academies, festivals en lokale politiek. Vanuit de Nederlandse theaters gaat er deze week een brief naar minister Van Engelshoven. Ook de danswereld en de grote dansgezelschappen van ons land spreken hun steun uit voor Scapino en trekken gezamenlijk op om bij de minister aan te dringen op behoud van het gezelschap.
 
Directeur Het Nationale Ballet, Ted Brandsen: “Scapino Ballet is het oudste dansgezelschap in Nederland en absoluut een van de vitaalste podiumkunstgezelschappen die ons land rijk is. Scapino Ballet vervult een unieke en onmisbare positie in het Nederlandse danslandschap. Deze groep verdient eerder meer dan minder steun. Het dreigende wegvallen van subsidie zou geen vernieuwing of verbreding van het dansaanbod inluiden, maar integendeel een ernstige verarming betekenen. Ik roep de minister op dit advies van de Raad voor Cultuur naast zich neer te leggen en Scapino Ballet te blijven ondersteunen.”
 
Choreograaf en voormalig artistiek directeur Nederlands Danstheater Jiří Kylián:
“Scapino Ballet Rotterdam zonder subsidie is ondenkbaar! Het is een van de toonaangevende Europese dansgezelschappen. Hun creatieve en innovatieve beleid heeft de hele danscultuur in Nederland fundamenteel beïnvloed. Het bestaan van Scapino Ballet Rotterdam moet worden gegarandeerd door officiële subsidie.”
 
De petitie staat vanaf 12.00 uur vandaag op de website van Scapino: www.scapinoballet.nl/petitie