Musicalnieuws.nl

Scapino Ballet Rotterdam danst vanaf 19 november live en online met The Great Bean

Scapino Ballet Rotterdam presenteert op 19 november de videopremière van The Great Bean van choreograaf Ed Wubbe. Terwijl de tournee moest worden uitgesteld vanwege de nieuwe corona maatregelen, is er in het theater achter gesloten deuren hard gewerkt aan de opnames van een videobewerking. The Great Bean speelt zich af in de ‘roaring twenties’ en laat een mix zien van dans, circus en variété.

Een professionele verfilming, waarbij ook op toneel wordt gefilmd, brengt de voorstelling nog dichterbij. Als de maatregelen het toelaten start op 19 november in Theater Rotterdam Schouwburg ook de theatertournee. Het gezelschap kiest er voor, waar mogelijk, live op te treden, ook als er maar dertig toeschouwers in de zaal mogen.
Aanvullend op de videostream van de voorstelling krijgt de online kijker ook een uniek kijkje achter de coulissen en een ‘making of’ reportage te zien.

De voorstelling
Vaudeville, variété en de magie van het circus zijn de inspiratiebronnen voor Ed Wubbes successtuk uit 2013, The Great Bean. De opkomst in de jaren ’20 van het variété en dansstijlen als tapdans en charleston vormen het decor voor theatrale dans, circusacrobaten, goochelacts en een mysterieuze clown. The Great Bean, genoemd naar de zware boeien waaruit illusionist Houdini wist te ontsnappen, laat een wereld zien vol glitter en glamour, maar ook met verborgen tragiek. Deze contrastrijke sferen komen terug in de muziek: de happy, up-beat composities van Duke Ellington en de swingende gipsy jazz van Django Reinhardt vinden hun tegenhanger in de doorleefde songs van Billie Holiday en de mystieke Peer Gynt Suite van Edvard Grieg.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025