Musicalnieuws.nl

Scapino Ballet Rotterdam danst online door

Maandagavond = Scapino avond! Zolang de theaters dicht zijn streamt Scapino Ballet Rotterdam elke maandag om 20:30 uur een voorstelling

De theaterzalen staan leeg, voorstellingen zijn afgelast en ook de Scapinodansers zitten thuis. Nu een live bezoek aan het theater er even niet in zit, danst Scapino Ballet Rotterdam de komende tijd online door op Facebook, elke maandagavond live om 20:30 uur. Het programma laat recente voorstellingen zien van de afgelopen vijf jaar, succesvolle producties zoals Romeo & Julia, Pablo en Pas de Deux. Ook Pearl, de voorstelling die nu te zien zou zijn geweest in de theaters, is binnenkort online te zien. Bijzonder is ook de dansfilm Lost uit 2001 die o.a. een nominatie kreeg voor een Emmy Award.

Elke vertoning wordt vooraf gegaan door een inleiding, die als aparte video twee uur voor de voorstelling beschikbaar is. De voorstellingen blijven na afloop nog een week online om te bekijken. Wie geen Facebook-account heeft kan de vertoningen volgen via een link op de website van Scapino. Op 23 maart keken 1400 online bezoekers naar de eerste stream van TING! i.s.m. de NITS, op 30 maart gevolgd door de documentaire De Wereld van Wubbe van Jan Louter.

Behalve voorstellingen laat Scapino op Facebook dagelijks video’s zien die door de dansers thuis worden gemaakt. Kijkers kunnen o.a. balletlessen volgen, meedoen met work-outs en videodagboeken bekijken.

Programma online streaming april - mei

6 april - Pas de Deux* (2016, 2019)
Ed Wubbe & Michiel Borstlap
Pas de deux is een pure muziek en danservaring. Kristalhelder pianospel van Michiel Borstlap met de magische dans van Ed Wubbe. Een dansconcert waarin twee werelden samenkomen.

13 april – Lost (2001)
Ed Wubbe & Willem van de Sande Bakhuyzen
In het jaar waarin Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa is maken filmmaker Willen van de Sande Bakhuyzen en choreograaf Ed Wubbe samen de dansfilm Lost. De inspiratie? Hoe kan het ook anders: Rotterdam. Lost, gemaakt i.s.m. NPS en ID & Dtv Arts & Events, kreeg een speciale vermelding voor de Gouden Roos in Montreux en nominaties voor de Emmy Award en het Gouden Beeld Academy Awards.

20 april – Henry (2015)
Itamar Serussi
Serussi vertelt een persoonlijk verhaal met een stortvloed aan beelden, soms poëtisch, dan weer recht voor z’n raap. Kortstondige ontmoetingen komen en gaan in een razend tempo, als een pop-up store van emoties. De opzwepende mix van dance, pop en techno is van componist Richard van Kruysdijk.

27 april - While the Leaves are blowing (2018) / Wolf (2014) / While we Can (2017)
Ryan Djojokarso / Itamar Serussi / Felix Landerer
Scapino Ballet Rotterdam geeft jonge dansmakers de kans door te groeien naar de grote zaal. Drie van hen maakten werk voor o.a. TWOOLS, New Adventures en ICON/NICO. Een unieke triple bill die nog niet eerder in deze combinatie te zien is geweest. Met muziek van resp Korg Schellekens, Richard van Kruysdijk en Christof Littmann.

11 mei - Romeo & Julia*
Ed Wubbe
Ter gelegenheid van het jubileumjaar 1995, waarin Scapino 50 jaar bestond, creëerde Ed Wubbe Romeo & Julia. In 2012 maakt hij een nieuwe bewerking met een groep internationale muzikanten. Drijvende ritmes van de Senegalese djembé en Indiase tabla mengen zich met de weemoed van de Argentijnse bandoneon en Braziliaanse en Afrikaanse zang. Instrumenten uit alle windstreken voor een verhaal dat van alle tijden is.

18 mei - Pablo* (2016)
Marcos Morau
Pablo is een enerverend spektakelstuk met dans, theater en orkest over het Spanje van Pablo Picasso, gemaakt door Marcos Morau, een van de nieuwe, grote Europese choreografen. De muziek (waaronder Ravel's Bolero) wordt live uitgevoerd door Sinfonia Rotterdam.

25 mei – Pearl (2012, 2013, 2020)
Ed Wubbe
Topdans, schitterende kostuums en meeslepende muziek van o.a. Vivaldi, uitgevoerd door Combattimento. Het barokspektakel Pearl is een van de succesvolste voorstellingen van Scapino Ballet Rotterdam en trok al meer dan 60.000 bezoekers.
* uitgevoerd met live muziek