Musicalnieuws.nl

Roeland Fernhout: ze rockten als een malle‏

Na afloop van de première van Waanzinnig Gedroomd sprak MusicalNieuws met Roeland Fernhout. We kennen Roeland voornamelijk als acteur van Toneelgroep Amsterdam maar deze middag is hij aanwezig als scriptschrijver. Samen met Ulrike Bürger-Bruijs is hij namelijk verantwoordelijk voor het script van Waanzinnig Gedroomd. Terwijl op het podium de cast poseert voor de fotografen en de pers te woord staat zit Roeland in zijn eentje in de zaal en geniet van wat er om hem heen gebeurt. We vragen hem om een eerste reactie.

"Ik ben ongelofelijk dankbaar. Dit is serieus één van de mooiste momenten uit mijn leven," vertelt hij ons. "De professionaliteit van Ulrike, Ruud Weissman [red: regisseur] en Carlo van der Put [red: arrangementen], die werkelijk geniaal werk heeft gedaan en de kinderen die alles hebben gegeven: dat is zo fantastisch!"

Tijdens de voorstelling zat hij nu eens op het puntje van zijn stoel, dan weer heen en weer te schuiven en hard te lachen. "Ik ben echt duizend doden gestorven. Ja, het is mijn werk. Ik sta normaal op het toneel en weet wat er allemaal fout kan gaan. Heel veel mensen zeggen altijd: het komt wel goed. Maar als acteur is dat zo vreselijk om te horen. Het komt helemaal niet goed. Je moet het doen, je moet het brengen, het moet gebeuren! Er ging bijvoorbeeld een microfoon uit bij Stijn, die Daan speelt en dan denk ik: wat typisch, juist bij hem! Hij is zo hartveroverend, zo'n dappere dodo! Ik vond het heel spannend maar ik ben zo dankbaar en blij!"

"Het is echt een verhaal," gaat hij door. "Een verhaal dat echt ergens over gaat. Dingen die van belang zijn en ook met Kinderen voor Kinderen hebben te maken. Wat we wilden is dat die liedjes echt in een verhaal zouden passen. In musicals moeten de muzikale momenten het verhaal ook transporteren en verder brengen en dat was zo'n gepuzzel. Daar ben ik zo trots op! De liedjes hebben voor de personages een dramatische functie. Het is een kantelmoment, ze werken echt dramatisch. Dat hebben we waargemaakt en daar ben ik heel trots op want dat was echt heel moeilijk."

We vragen hem verder over het maakproces van Waanzinnig Gedroomd. "Ik ben de laatste twee weken heel erg terug aan het denken," zegt hij daarover. "Waar zijn we nou mee begonnen? Wat was nou het eerste gesprek? Wat is je droom? We wilden een verhaal dat geworteld was in het hier en nu en iets dat echt was. En dat zie ik nu. Ik sprak nu net een meisje en zij zei letterlijk - en ik werd gek van plezier - 'ik vond Lily het leukst, omdat ze zo echt was!'. Dat was precies wat ik wilde. En die kinderen rockten vanavond als een malle! Echt, dat vond ik zo ontroerend! Echt heel mooi!"

Na ons gesprek blijft hij nog even zitten en nagenieten. Om vervolgens weer op te staan en Shownieuws te woord te staan. En al die anderen die nog iets van hem willen. Daarna stapt hij het podium op om het feest verder te vieren met cast en crew.