Musicalnieuws.nl

Renée van Wegberg over Vive la France, Liesbeth List en het leren van gebarentaal

Na de succesvolle première van ‘Vive la France! 2’ sprak MusicalNieuws met Renée van Wegberg, bekend van onder andere “Wicked”, “Tick Tick BOOM!”, “Vijftig Tinten de parodie” en “Nonsens”.

Allereerst vragen we haar in hoeverre de tweede editie van Vive la France voor haar persoonlijk verschilt van de eerste. Volgens Van Wegberg ligt dat vooral aan de keuze van het repertoire omdat er een aantal chansons zijn toegevoegd die veel voor haar betekenen zoals ‘Un jour, un enfant’. Maar ook de komst van Rolf Koster naar Vive la France 2 en de instrumentale begeleiding van Ed Boekee en Berry Jansen zorgen ervoor dat ze wederom enorm van deze voorstelling geniet. ‘Er is een goede sfeer, het past goed, het werkt goed en ik heb het daarom enorm naar mijn zin’.

In Vive la France 2 zingt Renée het overbekende ‘Ne me Quitte pas’ van Jacques Brel, in de jaren ‘60 het Nederlands uitgebracht door Liesbeth List. Het is al een tijdje bekend dat Renée in de huid zal kruipen van Liesbeth List voor de musical “Liesbeth” die in oktober van dit jaar in première zal gaan. Liesbeth List was ook aanwezig bij de première van Vive la France 2. Hoe was het voor Renée om ‘Ne me Quitte pas’ te zingen terwijl ze wist dat Liesbeth List in de zaal zat? ‘Dat was eigenlijk vreselijk, maar ook heel erg bijzonder’ lacht ze uitbundig. ‘Ik moest wel even heel erg hard mijn best doen natuurlijk! Het is en blijft altijd een momentopname maar het ging goed. Het is gelukt, ik was tevreden en blij maar het was zeker wel een dingetje ja’. Is Vive la France 2 eigenlijk een goede voorbereiding op de rol van Liesbeth List? ‘Zonder meer!’ vindt Renée. ‘Dit repertoire ligt erg in de lijn van wat Liesbeth List heeft gezongen en sommige liedjes die wij zingen in Vive la France 2 heeft ze ook zelf echt gezongen, dus het is een hele goede voorbereiding’.

In Vive la France 2 doet Renée ook een aantal dingen die we haar nog nooit eerder zagen doen. Zo vertolkt ze het nummer ‘Papaoutai’ van Stromae met behulp van een zogenaamde ‘loop studio’ en zingt ze een bijzonder duet met Philippe Elan: hij zingt in het Frans, zij in het Nederlands, terwijl ze tegelijkertijd haar tekst ook in gebarentaal uitbeeldt. Hoe heeft ze dat geleerd? ‘Ik heb les gehad van Aranka van Woersem, zij werkt voor ‘Het Gouden Gebaar’. Zij heeft met mij thuis gewerkt aan die gebaren. Het is heel erg leuk om te leren en te doen en het komt in het nummer ook prachtig over’. Dat zijn we volledig met Renée eens!
Vive la France 2 is nog tot en met 8 juni te zien in diverse theaters in Nederland.

Door: Natasja Groenewold

Producties Musical 2.0 - 2024/2025