Musicalnieuws.nl

Reis met Jip Smit mee naar de magische wereld van Motherland

Op woensdag 19 oktober 2022 ging in het Motorblok in Zaanstad de voorstelling Motherland in première en zagen wij theatermaker Jip Smit op haar best.

Bij binnenkomst is het al duidelijk: dit gaat geen 13 in een dozijn voorstelling worden. De stoelen zijn rond het speelveld geplaatst en Jip staat gekleed in lappen in het midden om iedereen welkom te heten. De hele sfeer doet ons een beetje aan een Lord of the Rings denken.
 
Motherland vertelt het verhaal van Katinka, een strijdlustige vrouw die anders is en zich zal verzetten tegen de gevestigde orde. In deze solovoorstelling brengt Jip Smit een ode aan het fantasy-genre en daagt u uit de grenzen van uw verbeeldingskracht te verleggen.
Door afstand te nemen van de realiteit kunnen we deze juist beter bekijken en bevragen. Zo komen we er wellicht achter dat ze op ‘De Eilanden’ minder van ons verschillen dan we denken.
In een verhaal vol zwarte humor, waar Game of Thrones en The Office elkaar ontmoeten, worden actuele thema’s als norm-denken en man/vrouw verhoudingen aan de kaak gesteld.
Hierin begeeft ons hoofdpersonage Katinka zich op een gevaarlijke zoektocht naar haar identiteit. Ze zal het kwaad van haar verleden in de ogen moeten kijken, en zich bevrijden van de heersende norm. 
​ 
Jip is erg overtuigend als Katinka en neemt het publiek mee in haar verhaal. Af en toe laat ze zelfs mensen uit het publiek actief mee doen.
 
Motherland is tot en met 14 december door het hele land te zien. Kijk op https://www.jipsmit.com/ voor de speellijst en links voor de tickets.
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025