Musicalnieuws.nl

Razendknap “I’ve got the power” raakt en inspireert

Orkater & jongeren in het Amsterdamse Bos theater

Een Romein met een trommel  hand in hand met een meisje met een paardenkop. Ze gaat zitten midden op het witte decor. Even is het stil in het Amsterdamse bos.  Dan wordt op de trommel geslagen. Beweging ver weg op het grote podium, zwarte figuren met maskers rukken op en ontdoen het meisje van haar paardenhoofd.   Het gevecht om de macht barst los en houdt het publiek twintig minuten in de greep. Het is spannend. Het is ontroerend. Het geeft hoop.

Zestien jongeren maakten samen met Orkater en  twee theaterdocenten, Diede Daalman en Rachel Schuit de voorstelling “I ve got the power” in het grote en grootse decor van de Orkater voorstelling Julius Caesar. In drie dagen is de voorstelling bedacht en nu staat het als een huis : Bewegingstheater door 16 theatergekken tussen de 12 en de 16. 

Alles klopt. De slimme choreografie maakt gebruik van het hele enorme podium. Het zit zo mooi in elkaar.  Er zitten grapjes in en diepe ernst.  Wanneer de rijzige machthebber  met hoog opgeheven armen majestueus naar het publiek is gelopen en ze minzaam heeft bekeken, wordt zijn macht door een klein tikje van een klein meisje gebroken. Wanneer het gevecht om de macht ze alle 16 op een blok waar ze maar net oppassen losbarst kun je de samengebalde energie en levenslust voelen. Wanneer het afgelopen is zou je die 16 stralende jongeren als publiek willen omarmen. Hier staan de acteurs van later. Hoofden vol dromen, handen vol creativiteit en een enorme wil om iets te maken dat mooi is, dat raakt.

Diede Daalman en Rachel Schuit werden zelf jaren geleden geinspireerd door een soortgelijk project in het bostheater : de bosjongeren, waar zij zelf aan meededen maar waar jaren geen subsidie meer voor was.  Orkater, het bostheater en de Schouwburg Amsterdam en Diede en Rachel hebben het weer leven ingeblazen. En dat is prachtig. 

Wat het prachtig maakt is niet alleen het spel van de jongeren dat van opvallend hoog niveau is, het is niet alleen de mooie en slimme choreografie, de subtiele emoties, de opbouw die de spanning heel knap vasthoudt. Dat is er allemaal. En, het is de hoop en ontroering  waar het stuk de toeschouwers in meesleurt. Hoop voor de toekomst, ontroering om deze stralende jongeren en hun docenten, hoop voor het theater als kunst en inspiratiebron.  

I ve got the power werd gespeeld door:  Mats Hoogland, Mystha Manderssloot,  Meike van der Duin, Sanne Lieuwen ,  Jianthe Schnitzler, Beer van Tilburg,  Floor van der Vliet,   Ezra van Emde – Boas, Lucy Pelleboer, Rosa Rouwenhorst, Bente ten Haas, Florine de Groot,  Lena Hensema,  Rafael Roos, Pauline Storgh, Lisa de Groot.

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025