Musicalnieuws.nl

Publiek valt voor zonde 'genot' bij De fantastische Faust‏

Wat doe je als scholier in deze tijd als je je leven kleurloos vindt, maar tegelijkertijd zo weinig mogelijk energie en tijd wil besteden aan een verandering? Tja, dan ga je in op een aanbod dat je niet kunt weigeren. Een aanbod dat te mooi is om waar te zijn, en dat is preceis wat Thomas Faust overkomt in De fantastische Faust.

Al rond het midden van de 16e eeuw onstonden de eerste verhalen rond Dokter Faust, de man die zijn ziel aan de duivel, ook wel Mephisto(pheles) genoemd, verkocht. Hilversummer Robert Grijsen bewerkte dit aloude verhaal tot een moderne musical en zijn script vormde de basis voor de nieuwe musical van Harlekijn – Talent Scouting & Theatrical Productions, in samenwerking met NME Kids on Tour. In het ‘eigen’ theater in het Koorenhuis in Den Haag ging deze nieuwe musical in première. Want rond het reeds bestaande script hebben Jan Willem Hoekstra (muziek) en Ferry Hogeboom (liedteksten) nieuwe liedjes geschreven.
 
Thomas Faust is dus die grijze muis en M de voormalige engel die Thomas aanbiedt om zijn leven te veranderen, in ruil voor zijn ziel. Eerst, als hij wordt benaderd door Rick en Eddy, de helpers van M en het bedrijf De Grote Verandering, is Thomas nog een beetje terughoudend. Dat komt mede door Quip, type ideale schoonzoon en het wijze stemmetje in het hoofd van Thomas, die hem adviseert toch vooral voorzichtig te zijn. Bij het horen van het aanbod aarzelt Thomas echter niet en tekent hij zonder te lezen het contract met zijn eigen bloed. In elk goed contract zitten natuurlijk kleine lettertjes, dus ook hier. Die kleine lettertjes zeggen dat M na afloop van het contract mag beschikken over de ziel van Thomas, en zelfs eerder al hij alle Zeven Hoofdzonden begaat.
 
Het leven van Thomas verandert compleet door de overeenkomst met M. Lijkt dat in eerste instantie een positieve verandering, langzamerhand gaat het de verkeerde kant op en bezwijkt hij voor alle zonden. Ondanks alle waarschuwende woorden en stompen tegen zijn bovenarm van Quip, die hem keer op keer probeert te behoeden voor meer onheil. Als Thomas ook de zevende Hoofdzonde heeft begaan lijkt M de glorieuze winnaar. Maar dan wordt vanuit de hemel ingegrepen...
 
Met De fantastische Faust gaan Harlekijn en NME Kids on Tour door op de ingeslagen weg met een kleurrijke, vrolijke musical met een boodschap. In de cast zien we veel bekenden van vorig jaar (musical ‘Nieuwland’), maar ook nieuwe gezichten. De rol van Thomas Faust wordt gespeeld door Myrthe van der Vuurst de Vries, die dat uitstekend doet. Vooral het nummer waarin ze zingt dat ze een kleurloos bestaan leidt klinkt erg mooi. Antoinet van Berkel (in de rol van M) en Joshua Polman (God/Lorenzo en verschillende kleinere rollen) bevestigen de goede indruk die ze vorig jaar ook maakten in Nieuwland. Polman mag zich ook nu weer uitleven en zijn komisch talent laten zien. Daan van Dalen is nieuwkomer bij NME Kids on Tour, maar voor doorgewinterde musicalbezoekers natuurlijk bekend van o.a. Mary Poppins, Kruimeltje en recentelijk The Sound of Music. Zijn vertolking van Quip raakt de juiste snaar als de ‘Japie Krekel’ van Thomas Faust.
 
De genderbalans in dit gezelschap is helaas niet in evenwicht met slechts twee mannelijke spelers. Dat leidt op sommige momenten een beetje tot verwarring, bijvoorbeeld op het moment dat Thomas op het einde een meisje ontmoet. Echt onoverkomelijk is dat natuurlijk niet. Simpel, maar ingenieus, zijn de kostuums. Zwart voor M en zijn handlangers, wit voor de overige spelers. Op de witte shirts zijn met zwarte stiften hashtags te zien en namen van personages of rollen. Minder leesbaar, maar juist prachtig uitgewerkt, zijn de shirts van de scholieren met allerlei teksten die in schoolagenda’s niet zouden misstaan.
 
In zijn geheel is De fantastische Faust een productie die het meer dan waard is om te bekijken en waarbij het publiek ruim mag genieten van het talent van de jonge spelers. Nou is genot ook wel een zonde, maar door het begaan van één zonde verlies je je ziel gelukkig nog niet!
 
De fantastische Faust van Harlekijn en NME Kids on Tour is dit weekend, op 3 en 4 oktober nog te zien in Theater Koorenhuis in Den Haag.
 
Wil je nog meer scenefoto’s van De fantastische Faust bekijken? Bezoek dan onze facebookpagina, waar we binnenkort een uitgebreide fotoreportage zullen plaatsen, en vergeet onze pagina niet te ‘liken’!