Musicalnieuws.nl

PS geeft een boeiend visitekaartje af met Buiten Gewoon‏

"Todos los niños nacen artistas. El problema es cómo seguir siendo artistas al crecer." "Alle kinderen worden geboren als artiest. Het probleem is artiest te blijven als men eenmaal groot is." Het is een uitspraak van de beroemde schilder Pablo Picasso en deze uitspraak staat aan de basis van de abstracte theatervoorstelling Buiten Gewoon.

Buiten Gewoon is een theatervoorstelling van PS van theatermakers Pieter van Boort en Syd Horster. Beiden kennen elkaar van MusicalCamp en met Buiten Gewoon, hun eerste gezamenlijke productie, leveren ze een abstracte voorstelling af die smaakt naar meer.
 
Het is ook een voorstelling die de kijker uitdaagt en aanzet tot nadenken. Niet alleen van belang is wat de makers hebben bedoeld, maar ook wat iedere individuele toeschouwer ziet in de voorstelling en daarvan denkt. Een voorstelling dus die gaat om creativiteit en artisticiteit, en de mate waarin deze ruimte krijgen om te bloeien, maar ook de mate waarin deze worden begrensd, omdat de rest van de samenleving er niet op zit te wachten, of omdat 'men' verwacht dat je maar beter gewoon kunt doen. Zo zien we in de voorstelling een kind dat geboren wordt, de creativiteit die ten grave wordt gedragen, een meisje dat wordt belet om een portret van God te maken. We zien en horen ook droge verhandelingen over het octrooirecht (een juridische beknotting van het recht om de creativiteit van een ander te gebruiken) en over de Etrusken. Het zijn teksten die in eerste instantie moeilijk te plaatsen zijn, maar uiteindelijk wel als puzzelstukjes in elkaar vallen. Ook in eerste instantie hele creatieve uitingen als de Ice Bucket Challenge en de selfie, die door het massale gebruik zijn verworden tot het na-apen en volgen van anderen komen terug in de voorstelling.
 
Buitengewoon aan deze voorstelling, naast het boeiende concept, is de jonge (tussen 14 en 29 jaar) en gevarieerde cast en het feit dat deze voorstelling slechts in 5 repetities vorm heeft gekregen. De cast is niet alleen jong en gevarieerd, maar ook ontzettend veelzijdig en buitengewoon leergierig. Alle castleden hebben in het verleden al heel verschillende dingen gedaan en de kracht zit erin dat ze dit vloeiend weten samen te brengen in deze voorstelling.
 
In een uur tijd zien we zo veel uitingen van creativiteit en dat boeit tot het laatste moment. En zet aan tot nadenken. Met Buiten Gewoon geeft PS een boeiend visitekaartje af met een groep jonge en veelbelovende acteurs. De kunst is nu om deze creativiteit vast te houden en vorm te geven in een nieuwe voorstelling.
 
Buiten Gewoon werd op 10 en 11 april in de Theaterstudio Amsterdam gespeeld door Sukie Krijgsman, Shantay Stern, Lichelle van Zijl, Saïde Fakher, Daphne Gakes, Idriss Bakker, Floortje Koops, Donna-Jo Aarts, Helena Gutleb, Délon Boonstra, Carmel Eerdhuijzen en Isha Ferdinandus.