Musicalnieuws.nl

Priscilla is voor even Queen of Amsterdam‏

Vier jaar geleden was het de Amerikaanse productie van de musical Fela, die in het kader van het Holland Festival een aantal weken te zien was in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De komende twee weken is het de beurt aan een, van origine, Australische musical. Priscilla, Queen of the Desert is tijdelijk neergestreken in Amsterdam en beleefde woensdag 11 november haar première. Een première in dat mooie theater aan de Amstel is altijd iets bijzonders en dat was woensdag niet anders. Een volle bak en een bont gezelschap van bekende en minder bekende personen, waarvan sommigen qua kleding helemaal perfect pasten bij deze musical.

Priscilla, Queen of the Desert (gebaseerd op de film uit 1994) gaat over twee drag queens en een transseksueel, die gedrieën met een bus (Priscilla) van Sydney naar Alice Springs rijden om daar een aantal weken op te treden in het plaatselijke casino. Tick (artiestennaam Mitzi Mitosis) is de initiatiefnemer, die Bernadette en Adam (artiestennaam Felicia) overtuigt om met hem mee te gaan. Hij verzwijgt echter de ware reden van de reis: een bezoek aan zijn vrouw en zoon Benji, die hij nog nooit heeft gezien. De reis naar Alice Springs heeft zo zijn pieken en dalen en onderweg stapt Bob, die uiteindelijk de gedroomde man voor Bernadette blijkt te zijn, mee in de bus. Het grootste obstakel voor Tick komt echter aan het eind van de reis: de ontmoeting met Benji en de vraag of hij hem als vader accepteert.
 
Het verhaal van twee drag queens en een transseksueel in een bus in de outback van Australië is natuurlijk al bizar, en dat is terug te zien in de hele musical. Priscilla staat bol van uitbundige scenes en kostuums, aangevuld met discohits uit de vorige eeuw als “I will survive”, ‘Go West” (compleet met kostuums à la The Village People) en “Boogie Wonderland”. Niet alleen op het toneel ontstaat daarmee een heerlijk feest, maar ook in de zaal wordt daarmee een heerlijk sfeer gecreëerd. De tweede akte begint dan ook nog met een stukje publieksparticipatie, wanneer een aantal mensen uit het publiek even mee mogen dansen op het toneel. Aangezien er tijdens een première natuurlijk ook veel bekend volk in de zaal zit kan het dan zo maar gebeuren dat ook Paul Turner even op het podium te zien is.
Niet alles is uitbundig. Priscilla kent ook zo zijn rustpunten en ontroerende scènes. Met name de momenten waarop de drie vrienden hun maskers afzetten en we zien dat hun bestaan niet louter pret en jolijt is. Ook het moment dat Tick zijn zoon voor de eerste keer ontmoet is zo’n scène. Terecht maakt Tick zich zorgen over de houding van zijn zoon jegens hem, maar het gemak waarmee Benji de geaardheid en het beroep van zijn vader als vanzelfsprekend ervaart en hem onmiddellijk accepteert als zijn vader ('He called me dad!') verrast Tick en weet het publiek te ontroeren.
 
Grote ster van de show is Jason Donovan in de rol van Tick. Deze rol speelde hij al eerder op het Londense West End en ook tijdens een eerdere UK Tour was hij al te zien in deze rol. Een aantal jaar geleden zagen we hem deze rol al spelen in het Palace Theatre in Londen waar hij al overtuigde. Hetzelfde deed hij in Carré en Nederland mag dan ook blij zijn dat Donovan in deze rol in Nederland te zien is. Ook zijn tegenspelers Simon Green (Bernadette) en Adam Bailey (Adam/Felicia) leveren een prima prestatie af, evenals de rest van de cast.
 
Priscilla, Queen of the Desert is een musical die volledig over the top gaat en waar je met een heerlijk gevoel de zaal achteraf verlaat. De musical is nog tot en met 22 november te zien in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.
© 2015 Microsoft Gebruiksrechtovereenkomst Privacy en cookies Ontwikkelaars Nederlands
 
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025