Musicalnieuws.nl

Primeur Nederlandse versie toneelstuk ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’

Toneelbewerking van wereldberoemde roman in regie van Pieter Kramer

Dit seizoen brengt de Theateralliantie in samenwerking met 14 grote theaters de Nederlandse toneelbewerking van The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. In de beroemde roman van Mark Haddon uit 2003 staat de belevingswereld van de 15-jarige Christopher centraal die leeft met een vorm van autisme. Het boek is vertaald in 44 talen, heeft wereldwijd meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht en sleepte diverse prestigieuze literaire prijzen in de wacht. Na een succesvolle reeks voorstellingen van de Engelstalige toneelversie van The National Theatre in Koninklijk Theater Carré, presenteert de Theateralliantie een geheel vernieuwde Nederlandse versie in de regie van Pieter Kramer.

De voorstelling 

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht vertelt het verhaal van Christopher, een 15-jarige jongen die met een vorm van autisme leeft. Als Christopher de dode hond van zijn buurvrouw in de tuin aantreft en hij als hoofdverdachte gezien wordt, gaat hij op onderzoek uit om de dader te achterhalen. Tijdens zijn zoektocht komt Christopher achter onverwachte waarheden die zijn wereld op zijn kop zetten. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht laat de bezoeker de wereld zien door de ogen van iemand die met autisme leeft en daardoor alledaagse dingen soms als onbegrijpelijk ervaart. Tegelijk levert dat ook een volstrekt originele kijk op de wereld om ons heen op.  

 

Vertaling door Rik van den Bos, regie door Pieter Kramer

In 2012 werd The Curious Incident of the Dog in the Night-Time voor toneel bewerkt door Simon Stephens. Rik van den Bos, in 2016 en 2017 genomineerd voor de Toneelschrijfprijs, vertaalde al eerder werk van Stephens, Song from Far Away, in opdracht van ITA. Daarnaast schreef hij Find me a boring stone bij Theater Rotterdam en Brave New World 2.0 voor het Noord Nederlands Toneel. Theater-, televisie- en filmregisseur Pieter Kramer verwierf grote bekendheid met onder andere Theo en Thea, Kreatief met Kurk en won een Gouden Kalf voor de televisieserie Hertenkamp. Bij Theater Rotterdam maakte hij diverse familievoorstellingen, zoals Lang en gelukkig en Woef side story. Hij regisseerde tevens de succesvolle roadmovie-musical Selma Ann Louis, die in 2018 door de Theateralliantie in samenwerking met Bos Theaterproducties gepresenteerd werd.

 Nieuwe toneelproductie Theateralliantie

Na de succesvolle tournees van de toneelstukken Sophie met Tjitske Reidinga in de hoofdrol en We zijn hier voor Robbie in samenwerking met Het Nationale Theater, brengt de Theateralliantie met Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht opnieuw een grootschalige toneelproductie naar 14 grote theaters. Vanaf 11 september te zien in MartiniPlaza in Groningen en aansluitend in Schouwburg Amstelveen. Vanaf 21 september tot en met 5 december is Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht te zien in Stadsschouwburg De Harmonie (Leeuwarden), Het Parktheater (Eindhoven), TAQA Theater De Vest (Alkmaar), Goudse Schouwburg (Gouda), Stadsschouwburg (Nijmegen), Theater Orpheus (Apeldoorn), Wilminktheater (Enschede), Stadsschouwburg (Haarlem), DeLaMar Theater (Amsterdam), Theater de Spiegel (Zwolle), Parkstad Limburg Theater (Kerkrade) en Chassé Theater (Breda).

Voor meer informatie kijk op www.hondindenacht.nl


Producties Musical 2.0 - 2024/2025