Musicalnieuws.nl

Première Sjoukje Hoogma en één jaar ANNE‏

Op 8 mei 2014 ging de theatervoorstelling ANNE in wereldpremière in het speciaal daarvoor gebouwde Theater Amsterdam, prachtig gelegen aan het IJ. Afgelopen woensdag, 20 mei, werd stilgestaan bij dat feit en werd het éénjarig bestaan gepast gevierd met een speciale voorstelling voor een zaal vol genodigden, onder wie oud-castleden en producenten en creatives. Meteen werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om Sjoukje Hoogma haar première te gunnen.

Sjoukje neemt de rol van Anne Frank over van Rosa da Silva. Rosa is volgend seizoen te zien in de musical De Tweeling naar het boek van Tessa de Loo. Sjoukje behoorde al tot de cast van ANNE en speelde de rol van Hanneli, één van de vriendinnen van Anne. Ook was zij understudy voor de rol van Anne.
 
In ANNE volgen we Anne Frank vanaf het moment van haar 13e verjaardag, de dag waarop ze haar dagboek van haar vader Otto krijgt. We zien hoe ze samen met haar familie onderduikt in het Achterhuis en hoe het gezin daar ruim twee jaar verblijft, met het gezin Van Pels en tandarts Pfeffer. Daarna volgt de inval van de Duitsers en komen Anne en zus Margot terecht in Bergen-Belsen.
 
In het indrukwekkende décor, met onder meer een nagebouwde Merwedestraat en het voor- en achterhuis aan de Prinsengracht, ontvouwt het dramatische verhaal zich en zien we Anne volwassen worden. De angsten, onzekerheden, persoonlijke irritaties en de leegheid van het onderduikersbestaan worden geweldig verbeeld door de acteurs. En door het soms om zijn as draaien lijkt het Achterhuis op een schip dat dobbert op een grotendeels vijandige zee. Een schip dat elk moment kan zinken.
 
ANNE is een vernieuwende theaterproductie waaraan de makers blijven schaven. Zo zijn sommige scènes nu ingekort en andere scènes weer uitgebreid. Tijdens de première van Sjoukje werd voor het eerst gebruik gemaakt van videoprojecties op de zijwanden. Close-ups van scènes, geregistreerd door camera's die in het décor zijn gebouwd om zo de voorstelling nog pakkender te maken.
 
Met het éénjarig bestaan werd gelijk bekend gemaakt dat ANNE nu is verlengd tot en met september 2015. Inmiddels heeft de voorstelling al ruim 225.000 bezoekers getrokken.