Musicalnieuws.nl

Première Hartsvrienden: een eigen fietsie.... met zadel‏

Als de Rotterdamse alleenstaande moeder, mevrouw Janssen zwanger blijkt van een tweeling breekt er paniek uit bij haar. Hoe in hemelsnaam gaat het haar lukken twee monden te voeden? Haar kinderloze werkgeefster, mevrouw Lieuwma, biedt uitkomst. Zij biedt aan één van de kinderen te adopteren. Een duivels plan dat er wel voor zorgt dat het één van de twee kinderen aan niets zal ontbreken, zelfs niet aan een eigen fiets, met zadel.

Beide kinderen groeien zo gescheiden van elkaar op onder verschillende omstandigheden. Mickey groeit op in een probleemgezin, maar wel met een zorgzame moeder; Eddy in een rijk gezin, maar met een moeder die niet helemaal spoort. Op 7-jarige leeftijd komen ze elkaar voor het eerst tegen, zonder te weten dat ze tweelingbroers zijn. Maar het klikt tussen hen en al snel nadat ze erachter komen dat ze op dezelfde dag geboren zijn besluiten ze hartsvrienden te worden. Hun ontmoeting maakt dat de grootste angst van mevrouw Lieuwma uitkomt en ze besluit met haar man en kind te verhuizen. 7 jaar later komen beide jongens elkaar weer tegen en vanaf dat moment houden ze contact met elkaar. Het duivels plan heeft echter zijn prijs. Dat blijkt wanneer beide jongens gevoelens hebben voor hetzelfde meisje.

Het verhaal van de tweeling Janssen, Hartsvrienden oftewel Blood Brothers, is de eerste musicalproductie van Van Lambaart Entertainment. Dat gegeven, maar ook de keuze voor de musical op zich én de samenstelling van de cast, maakte de verwachtingen hooggespannen. Na de première, op maandag 26 januari in de Goudse Schouwburg, kunnen we constateren dat de verwachtingen zijn waargemaakt. MusicalNieuws zag een voorstelling die gemoderniseerd was maar die wel het goede van de prachtige musical, die Blood Brothers nu eenmaal is, weet vast te houden. De elf-koppige cast, bestaande uit Vera Mann, Maike Boerdam, Jim Bakkum, Guido Spek, Yes-R, Bente v/d Brand, Jacqueline Aronson, Sander van Voorst tot Voorst, Jonathan Demoor, Sanne Schleppe en Michiel De Meijer vormt een sterk geheel en levert een prima prestatie.

Alhoewel het verhaal een behoorlijke dosis tragiek in zich heeft, zit er ook een hoop humor in deze voorstelling. Die zit voornamelijk in de eerste akte, als de tweeling 7, bijna 8 jaar oud is. Guido Spek (Mickey) en Jim Bakkum (Eddy), spelen hun rollen fantastisch en krijgen met hun spel niet alleen de lachers op hun hand maar weten tegelijkertijd te ontroeren. Debutant Guido Spek weet alle ogen op zich gericht als hij, alleen op het toneel, vertelt dat het leven als 7-jarige niet altijd gemakkelijk is, zeker niet met een broer van 10 die veel meer mag dan hij. Ook Jim Bakkum weet te ontroeren met zijn rol als verlegen en introvert jongetje, die zich geen houding weet te geven als hij vriendjes wil worden met Mickey. Die humor komt ook terug in het Rotterdamse accent, waarbij voornamelijk Vera Mann (mevrouw Janssen) en Sander van Voorst tot Voorst zich weten te onderscheiden. Tegelijkertijd weet Vera Mann ook te ontroeren met haar spel als hardwerkende vrouw wier leven niet over rozen gaat. Hetzelfde geldt voor Bente v/d Brand, die in haar rol van Linda perfect de groei van zeven-jarig meisje tot volwassen vrouw weet neer te zetten.

Ook Yes-R maakt zijn debuut in een musical en toont daarmee lef. In zijn rol als verteller heeft hij echter net te weinig momenten om zijn kwaliteiten volledig te kunnen tonen. Zijn raps klinken goed, al zou het nog beter hebben geklonken als hij zijn eigen teksten had kunnen schrijven, maar zijn aanwezigheid op het toneel is aangenaam en verfrissend om te zien. Ook zingend weet hij zich prima staande te houden.

Het décor is simpel gehouden en dat maakt dat de aandacht volledig wordt gericht op de acteurs. Vanuit de zaal is het totaalbeeld echter prachtig, vooral als op de achtergrond het beeld van flatgebouwen verschijnt. Met Hartsvrienden maakt producent Erwin van Lambaart zijn rentree in de musicalwereld, een rentree die naar meer smaakt. Eerst mag Nederland nog genieten van Hartsvrienden, die tot en met 17 mei in de Nederlandse theaters is te zien.

Na de première spraken wij met castleden Sanne Schleppe en Michiel de Meijer, die beiden hun eerste professionele première in Nederland beleefden. Ook spraken wij met regisseur Martin Michel, die daags na première zich weer volledig mocht richten op zijn volgende première op 8 februari. Binnenkort kun je bij MusicalNieuws lezen hoe zij de première van Hartsvrienden hebben beleefd.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025