Musicalnieuws.nl

Prachtige seizoensafsluiter van de Munt in Brussel

Dinsdagavond 14 juni 2016 ging de musical Sweeney Todd in Brussel in première. Voorafgaand aan de voorstelling spraken Algemeen Directeur van theater De Munt/La Monnaie Peter de Caluwe en regisseur James Brining over Sweeney Todd.

Zij benadrukten dat het een samenvoeging is van opera en musical. Een groot deel van de acteurs is namelijk een operazanger van origine. Er is veel werk geleverd aan het op orde brengen van de akoestiek. De operazangers zullen een microfoon hebben, terwijl ze dit niet altijd nodig hebben door het volume van het door hun geproduceerde geluid. De voorstelling wordt gegeven in een grote tent, die doet denken aan een festivaltent. Volgens James Brining is de akoestiek vanaf rij 7 het beste. In de rijen ervoor zou je de zang zowel live als via de luidsprekers horen met enige vertraging.

De voorstelling begint sneller dan gedacht wordt. Er lopen enkele acteurs op het podium die langzaam opkomen. Het lijkt of zij decorbouwers zijn en even kijken of alles goed staat. Als er meer en meer acteurs op het toneel staan en ook daadwerkelijk interactie met elkaar hebben, is het duidelijk dat de show begonnen is. We beginnen in een gekkenhuis. Deze 'gekken' vertellen ons dat we moeten luisteren naar het verhaal van Sweeney Todd.

Het verhaal van Sweeney Todd is eerder verfilmd met onder andere Johnny Depp in de hoofdrol. Mocht u het verhaal nog niet kennen: Sweeney Todd zat vijftien jaar onterecht in gevangenschap door toedoen van rechter Turpin. Hij is terug in Londen en zoekt zijn vrouw en kind. Hij gaat naar de pasteienwinkel van Mrs. Lovett onder zijn vroegere appartement. Zij herkent hem als Benjamin Barker en vertelt het verhaal over zijn vrouw en dochter. Rechter Turpin heeft haar misbruikt waarna ze vergif in heeft genomen. Hun dochter is nu onder de hoede van rechter Turpin. Sweeney Todd huurt de kamer boven de pasteienwinkel van Mrs. Lovett. Zodra zij hem zijn scheermessen teruggeeft kan hij weer aan de slag als barbier. Echter heeft hij maar één doel: wraak nemen op rechter Turpin.

Inmiddels is Anthony, de jongen die Sweeney Todd heeft geholpen om terug te keren naar Londen, verliefd geworden op Johanna. Hij wil haar redden uit de handen van rechter Turpin. Ondertussen heeft rechter Turpin gewetenswroeging over zijn gevoelens voor Johanna. Sweeney Todd wil zijn wraak op iedereen wreken en snijdt met zijn scheermes de kelen van zijn klanten door. Het menselijk vlees wordt vervolgens verkocht als 'meat pie' in de shop van Mrs. Lovett, die gouden tijden beleefd hierdoor.

De verdere verloop van de wraak van Sweeney Todd in deze musical thriller is het bekijken waard. Op twee laag overvliegende vliegtuigen die de voorstelling voor 30seconden verstoren, verloopt de voorstelling soepel. De zang is prachtig, het zichtbare orkest speelt mooi door en ook de figuratie steelt soms de show. De musical is in het Engels of sterker nog: in het Londense dialect 'Cockney'. Het publiek is zowel Frans als Nederlandstalig en daar wordt goed op ingespeeld door de vertalingen in beide talen boven het podium. Toch is het Engels niet moeilijk en goed te verstaan. De zangers hebben bijna geen gesproken tekst: het gehele stuk is praktisch in zijn geheel doorgecomponeerd.

Sweeney Todd de musical is als 'thriller' nog verassend humoristisch. Voornamelijk Carole Wilson als Mrs. Lovett zet een sterke en komische performance neer. Deze voorstelling brengt opera dichter naar het publiek wat het normaal gesproken niet ziet. Het bezoeken van deze voorstelling in Brussel is een waar genot voor diegene die van spanning en donkere humor houdt. 

https://youtu.be/stFEEec-bkM

Musical 2.0 audities juni 2024