Musicalnieuws.nl

Prachtige Doctor Zhivago door Brassica

Doctor Zhivago vertelt een hartverscheurende, epische zoektocht naar liefde in de einddagen van Tsaristisch Rusland. Op donderdag 7 april waren wij getuigen van dé Nederlandse première, vertolkt door een grote getalenteerde cast, begeleidt door een groot LIVE orkest, waarbij het publiek kan weg zwijmelen bij de romantiek, maar toch ook indirect wat zal mee krijgen van de Russische geschiedenis.

Yurii Zhivago is opgegroeid als aristrocraat. Maar hij is ook politiek idealist, arts en dichter. Hij raakt verscheurt tussen het leven met zijn jeugdliefde waarmee hij getrouwd is en de gepassioneerde, mysterieuze Lara Guishar. Maar in die liefde moet hij concurreren met zowel de revolutionair Pasha Antipiv als aristrocraat Viktor Komarovsky. Een prachtige commerciële synopsis van een redelijk onbekend verhaal, die het publiek zal prikkelen omdat het liefde, hart- stocht, passie en vooral ook strijd uitstraalt. Maar het is natuurlijk deels fictie en dat is gebaseerd op de geschiedenis van Rusland en zijn beroemde schrijvers. Die is altijd een beetje omringd met flarden mist. Het is dan ook een verwarrende tijd, die ruimte over laat voor mysterieuze en zeer waarschijnlijk geromantiseerde verhalen. In werkelijkheid was het een donkere periode voor Rusland met twee wereldoorlogen en een revolutie.
In deze versie van het verhaal focussen we op het leven van Zhivago, zijn geliefden, zijn familie en rivalen. En minder op de oorlogen met zijn slachtoffers. 

Regisseur Ineke de Geus heeft zich samen met Mark van Haasteren en Gerbrand van Kolck gestort op de vertaling van het verhaal en de liedteksten. Een hele uitdaging gezien de poëtische teksten van Zhivago, schurend tegen de gruwelijkheden van Rusland en doorspekt met tedere liefdesmomenten. De teksten werden geweldig opgepakt door de groep en in maart 2020 stond Brassica Musicals klaar om het theater in te gaan. Helaas liep dat helemaal anders, maar de leden bleven er in geloven. En in april 2022 was het dan eindelijk zover. Samen met het Grand Circle Orchestra o.l.v Gerbrand van Kolck, beleefde Brassica dé Nederlandse premiére. Omringd door familie en vrienden speelde zij de sterren van de hemel. 

De gehele voorstelling wordt gedragen door Dennis Burgers in de titelrol van Yurii Zhivago. Hij speelt deze rol op een werkelijk geweldige manier. Ijzersterk van begin tot eind. Hij draagt het geheel en staat als een echte performer zijn hele repertoire te showen. Hij wordt bijgestaan door Femmy Appelman als zijn jeugdliefde Tonia en Daphne Dekker als zuster Lara. Beiden dames doen niet onder voor elkaar. Hun prachtige duet “Ik ben niet verrast” is bijzonder en ontroerend. Zeker een hoogtepunt te noemen in het geheel. Ook snappen wij de moeilijke keuze van Yurii wel, beide dames zijn namelijk prachtig om te zien en klinken nog prachtig ook. Luuk Schwering mag de interessante rol van Strelnikov op zich nemen. Zijn spel is onwijs sterk. Zijn weg van de lieve Pasha naar de harde leider is geweldig om te zien. Zo sterk hebben wij hem nog nooit eerder gezien. Chapeau! 

Naast deze geweldige spelers staat ook een onwijs sterk ensemble. Iets wat zeker van belang is, een hoofdrolspeler Is niks zonder een geweldig ensemble. Doctor Zhivago gaat over de liefde in soms moeilijke omstandigheden. Dat is van alle tijden en juist nu in Rusland en Oekraïne weer heel actueel. Ook na het twee jaar uitstellen van deze voorstelling heeft de liefde voor musical en voor dit stuk een nog hechtere groep gemaakt van deze geweldige groepspelers. Iedereen heeft voor en achter de schermen hard en vooral met liefde en geduld gewerkt aan Doctor Zhivago. Zeker nu met de oorlog van Rusland en Oekraïne is het een enorm bijzonder dat Brassica toch heeft besloten dit stuk door te zetten. Maar juist door de enorme hoeveelheid liefde die centraal staat, is er geen beter moment om dit te laten zien.

Brassica Musicals speelt elk jaar volle zalen met epische musicals onder live muzikale orkestbegeleiding (o.a. Zorro, Titanic, 3 Musketiers). En dit jaar deden ze er een schepje bovenop! Een musical die nog nooit in Nederland is opgevoerd! Vers vertaald en bruisend van energie. 

Door Jennifer Hoffmann

Kijk op onze facebook pagina voor het fotoverslag door Monique en Jennifer Hoffmann
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025