Musicalnieuws.nl

Prachtig Ganesha in de Gelderlandfabriek

Ganesha is een muziektheaterstuk dat op een prachtige en ontroerende manier vertelt van liefde, vriendschap, acceptatie, rouwverwerking, verlies en afscheid. Ganesha is gebaseerd op het toneelstuk 'a Perfect Ganesh' van Terrance McNally.. Onder de muzikale leiding van Richard Fitzhugh en met de regie van Marleen van der Loo was deze prachtige show van 22 tot 26 mei 2023 te zien in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

Het verhaal draait om twee vriendinnen, Karin en Margreet, die besluiten om hun gebruikelijke vakantie naar Spanje te verruilen voor een avontuurlijke reis door India.
Ze laten hun beide echtgenoten thuis en besluiten om samen twee weken door India te reizen. Het verhaal start op de luchthaven waar de twee dames zich door de paspoortcontrole moeten worstelen. Wanneer dat niet echt verloopt zoals gepland, start het eerste gekibbel tussen de dames. Margreet is gebonden aan regeltjes, is een doemdenker, heeft behoefte aan controle en structuur. Karin is eerder het alternatieve type dat openstaat voor nieuwe impulsen en zoekt naar een beetje avontuur en spiritualiteit. Wat de één adembenemend vindt, is voor de ander gruwelijk. Dit zorgt geregeld voor onenigheid tussen Margreet en Karin.
Al snel blijkt dat beide vrouwen naast hun gewone bagage ook heel wat emotionele bagage met zich meedragen. Het land waarvan gezegd wordt dat je daar vooral jezelf tegenkomt, overvalt de dames dan ook. Samen met hen wordt de kijker met hun problemen uit een onverwerkt verleden geconfronteerd. De vriendinnen beleven een reis langs herinneringen, angsten, geheimen en gevoelens. Ze worden zonder dat ze dat zelf doorhebben daarin begeleid door Ganesha, de Indiase God van de reizigers. Hij staat bekend als de Hindoegod van succes en vernietiger van alle kwaad en obstakels. Hij ziet de twee, biedt hulp, geeft commentaar, biedt inzichten, confronteert, choqueert, troost en heeft lief. In alles wat ze ondernemen weten ze zich gesteund door dit personage, dat steeds in een andere hoedanigheid in het verhaal opduikt. Deze God vernietigt immers alle obstakels en staat voor een nieuw begin waarvoor ook de vriendinnen staan. De twee vriendinnen voltooien de reis door India uiteindelijk bij de Taj Mahal. “Wat kan men zeggen bij het zien van zoveel schoonheid”

De cast, bestaande uit Maaike Widdershoven (Margreet), Marleen van der Loo (Karin), Jeroen Phaff (Ganesha) en Alexander Boone (De andere man), levert een indrukwekkende prestatie die het publiek meeneemt op een emotionele reis.

Maaike Widdershoven speelt de rol van Margreet met een opmerkelijke diepte, waardoor haar worstelingen met controle en structuur op een authentieke en ontroerende manier naar voren komen. Marleen van der Loo, als Karin, brengt een prachtige balans met haar vrije geest en avontuurlijke houding. Hun chemie op het podium is tastbaar, waardoor de dynamiek van hun vriendschap op een realistische manier wordt weergegeven.
Jeroen Phaff, in de rol van Ganesha, is een hoogtepunt van de voorstelling. Zijn vertolking van de Indiase God van de reizigers is zowel krachtig als ontroerend en hij slaagt erin om een gevoel van mysterie en goddelijke interventie te brengen. Alexander Boone, als De andere man, voegt een extra laag van complexiteit toe aan het stuk met zijn subtiele maar indrukwekkende prestaties.
Het decor van de voorstelling is eveneens indrukwekkend. Het is zowel functioneel als esthetisch en draagt bij aan de algehele sfeer van het stuk.
 
Kortom, Ganesha is een prachtig uitgevoerd muziektheaterstuk met een getalenteerde cast en een indrukwekkend decor. Het is een emotionele en ontroerende voorstelling die zowel het hart als de geest raakt. Helaas is deze editie niet meer te zien, maar wellicht volgt er een reprise?

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025