Musicalnieuws.nl

Prachtig Checkpoint Charlie maakt indruk

Het is altijd fijn wanneer theaterproducenten het aandurven om een nieuw stuk vanaf het begin af op te bouwen. Fons van Rongen van Goedemorgen Theaterproducties nam dit risico met zijn nieuwe voorstelling “Checkpoint Charlie”. Met liedteksten van Stef Bos en muziek van Helmer Kant creëerde hij een prachtige productie over het leven in Oost- en West-Berlijn tijdens de bouw van de Berlijnse muur. Deze verrassende voorstelling ging op maandag 30 januari in Première in De Stoep in Spijkenisse.

Op 13 augustus 1961 werden Oost- en West-Berlijn in één nacht verdeeld door prikkeldraad. De droom van de zangeres die op doorbreken staat, spat uiteen op het fonkelnieuwe prikkeldraad, terwijl de groenteman, haar vader, zijn waar verkoopt zoals altijd; hij is tevreden in de DDR. De slenterende grenswachter die helpt om het prikkeldraad te veranderen in beton begrijpt eigenlijk niet wat hij hier doet. Hij praat met de oma die haar pasgeboren kleinkind niet kan bezoeken vanwege de muur. De andere kant van de muur: het westen, waar ook niet iedereen tevreden is. Want wat als je bent opgegroeid in het oosten, je je moeder moet missen en je hebt een man, een ambitieuze fotograaf, die niets van dit gemis begrijpt. En daar, bij het checkpoint, staat de Amerikaanse soldaat op wacht. Hij ziet de mensen die op ‘prikkeldraadzondag’ wakker zijn geworden in een parallelle wereld. Hij ziet ze in het duister tasten, gescheiden van hun familie, hun dromen en de stad zoals ze die kenden. Door de muur. De muur die hen verdeelt én verbindt.

De cast is werkelijk geweldig. De harmonieën zijn fantastisch maar ook individueel weten ze allen de aandacht te vangen. Linda Verstraten en Jeffrey Italiaander als Lena en Helmut dromen met hun duet over een ander leven in het Westen. Hun geweldige samenzang maakt zeker indruk, ook hun spel is heerlijk. Italiaander als de innemende Helmut is een verademing in dit zware onderwerp. Verstraten laat in haar nummer “Voor Altijd” nog even extra horen waarom zij zeker haar mannetje staat. 

Sanne den Besten als de zwangere Anna is prachtig. Job Bovelander als haar man, Timo, de fotograaf op zoek naar de beste foto om zijn gezin te onderhouden is ook fantastisch. Hun verhaal is helaas wat ons betreft iets te dun. Waardoor het lastig is om met een van beide medelijden te hebben. Wel moeten wij zeggen dat het nummer “Een Moment” misschien wel het mooiste nummer is uit de hele show. Bovelander zingt het werkelijk prachtig, maar ook de staging en de techniek eromheen maken het een compleet plaatje.

Wim van den Driessche als de liefhebbende vader Otto, die zijn dochter niet in gevaar wilt brengen, is enorm innemend. Zijn pure spel is prachtig en weet daar het publiek mee te ontroeren. Alex van Bergen als de Amerikaanse soldaat “Sam” is een leuke tegenhanger. De gesprekken met zijn moeder zijn erg leuk. Wel moeten we zeggen dat het soms tegen een karikatuur aanligt.

Marleen van der Loo die Mathilde, de moeder van Anna, speelt is erg leuk. Haar wil om voor mensen te zorgen komt erg leuk naar boven. Ook haar moeilijke verlies van haar man en gemis van haar dochter speelt ze erg mooi. De Duitse soldaat Wolfgang wordt gespeeld door Pieter van Nieuwenhuyze. Zijn spel is geweldig, hoe het van complete kalmte naar een kookpunt gaat is super. 

De nieuw gemaakte nummers zijn geweldig! Prachtige liedjes die prachtig worden uitgevoerd. Wel had er van ons een up-tempo in kunnen zitten, zoals bijvoorbeeld tijdens een optreden van Linda als zangeres Lena. Dit om de dramatiek even te onderbreken.

“Checkpoint Charlie” een musical over de muur die hen verdeelt én verbindt. Volg de Berlijners die van de ene op de andere dag vrienden en familie, kansen en mogelijkheden moeten missen omdat ze niet meer welkom zijn in de andere helft van hun stad. Iets wat ondanks de geschiedenis in sommige plekken nog steeds actueel is. Deze prachtige voorstelling is nog tot april te zien in heel Nederland. 

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025