Musicalnieuws.nl

Porgy and Bess met volledig Amerikaanse cast nu in Amsterdam te bewonderen

De opera Porgy and Bess wordt gezien als één van de voorlopers van de moderne musical en nu is deze opera in Nederland te zien, uitgevoerd door New York Metropolitan Opera.

Geschreven in 1935 door George en Ira Gershwin en gaat over de kreupele bedelaar en zijn liefde voor Bess, en speelt zich af in de African American buurten van Charleston van de jaren dertig. Herkenbaar zullen de volgende hits zijn: I Got Plenty of Nothing, It ain’t Neccessarily So en de evergreener Summertime.
 
Het grootste nadeel van deze productie is dat de verstaanbaarheid erg te wensen over laat. Het is af en toe raden, met alleen het beeld en de muziek als hulpmiddel, waar het verhaal over gaat. Mensen die zich niet inlezen of de productie kennen, kunnen moeite hebben om te begrijpen wat er gebeurd.
 
Afgezien van de verstaanbaarheid is de cast geweldig. Vooral Terry Cook als Porgy heeft een geweldige stem en klinkt fantastisch met tegenspeelster Indira Mahajan als Bess. Het is als een opera moet zijn groots, het décor is simple maar doeltreffend. Uitschieters in het ensemble zijn Marjorie Wharton als Maria en Jermaine Smith als Sportin’ Life.
 
Voor iedereen die wil weten hoe musical ooit begonnen is, zal in Porgy and Bess sommige musicals van nu herkennen. Nu nog te zien in Nederland tot en met 14 maart 2015 in het RAI Theater in Amsterdam