Musicalnieuws.nl

Piraten zetten voet aan wal in Antwerpen

De Lotto-Arena in Antwerpen werd op zaterdagmiddag 13 mei omgetoverd tot een ware bioscoopzaal. Hoog tijd om eens langs te gaan, vond Musicalnieuws. De vraag waarom deze concerthal omgetoverd werd tot een bioscoopzaal is gemakkelijk te beantwoorden: Pirates in Concert. Het concept is simpel, de uitvoering groots: de bekende, eerste film van Pirates of Caribbean – The Curse of the Black Pearl wordt vertoond op een groot scherm onder begeleiding van een live symfonisch orkest onder leiding van Dirk De Caluwé voor een enthousiast publiek.

De vraag waarom deze concerthal omgetoverd werd tot een bioscoopzaal is gemakkelijk te beantwoorden: Pirates in Concert. Het concept is simpel, de uitvoering groots: de bekende, eerste film van Pirates of Caribbean – The Curse of the Black Pearl wordt vertoond op een groot scherm onder begeleiding van een live symfonisch orkest onder leiding van Dirk De Caluwé voor een enthousiast publiek.

Al vele jaren zorgt dit concept van Disney in Concert voor uitverkochte zalen over de gehele wereld. Producent Marmalade heeft de avonturen van Kapitein Jack Sparrow daarom ook naar België gebracht. Nu er eind mei de nieuwste en voorlopig tevens laatste Pirates of the Caribbean-film uitkomt in de bioscoop, is het de hoogste tijd om terug te kijken naar het begin van het verhaal. Want, waar en hoe begon het allemaal ook alweer voor de geliefde Kapitein Jack Sparrow? Deze bekende rol wordt vertolkt door Johnny Depp en brengt een gevarieerd publiek naar Antwerpen: jonge kinderen die graag de piratenfilm gezien, vergezeld met ouders die de film graag nog eens willen bekijken, afgewisseld door ouderen die duidelijk zichtbaar genieten van het aanwezige orkest. De combinatie van film en live muziek is een succes gebleken en het is wachten op meer uitvoeringen in de toekomst.

Naast het zichtbaar genietende publiek, is ook het volledige orkest zich aan het vermaken. Voorop de dirigent Dirk De Caluwé, op sommige momenten gaf hij zelfs het ritme aan met zijn hele lichaam. De Caluwé was eerder dirigent bij de musical Daens in 2008 en is tevens professor van de HaFaBrdirectieklas in het Conservatorium van Antwerpen. Naast zijn professionele kunde geniet het orkest van het produceren van de muziek én tussendoor ook van de film. Tussen het spelen door wordt er namelijk even snel gekeken en gelachen.

Disney in Concert geeft een extra dimensie aan de bekende verhalen. Jong en oud zullen zich vermaken bij deze genremenging van concert met film. Het live symfonisch orkest tilt de film als het ware op. Als toeschouwer is het daarom zo nu en dan lastig om te kiezen tussen het focussen op de film en het kijken naar het orkest.

Voor liefhebbers van dit genre zet alvast vrijdag 29 december 2017 in de agenda, want dan zal in het Sportpaleis in Antwerpen de tweede film van Harry Potter: The chamber of secrets in concert te zien zijn.

Door: Samantha Brouwers
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025