Musicalnieuws.nl

PIPPIN workshop: "the yummy goodness of Fosse!"‏

Aan het begin van de workshop zegt hij tegen de deelnemers dat dit een echte workshop wordt en dat er serieus gewerkt gaat worden. Om dan met een stevige warming-up te beginnen met als eerste de muziek van Walk the Moon: "Shut Up And Dance".


Hij is Mark Burrell. Assistent choreograaf, dance captain en swing van de musical PIPPIN die momenteel te zien is in Carré in Amsterdam. De workshop is een workshop Fosse dans die is georganiseerd door Musical 2.0 in samenwerking met het Koninklijk Theater Carré. Zaterdag 19 maart, van elf tot één 's ochtends vindt de eerste workshop plaats: vanwege een overweldigend aantal aanmeldingen is er al een tweede workshop gepland voor zaterdag 9 april.
 
Mark is niet zo maar iemand. Hij woont en werkt al 22 jaar in New York, studeerde aan Juilliard en maakte deel uit van de originele cast van de musical Fosse, die in 1999 een Tony Award won voor beste musical. Daarnaast stond hij in musicals als Cats, Beauty and the Beast en Seven Brides. Hij kent de Fosse techniek (alhoewel er niet echt sprake is van een techniek) als geen ander en was de laatste danspartner van Gwen Verdon, de vrouw van Bob Fosse. Deze zaterdag wil hij de “Manson Trio” leren aan de 23 deelnemers aan de workshop. De “Manson Trio” is één van de meest gedetailleerde choreografieën van Fosse en onderdeel van het nummer “Glory” uit PIPPIN.
 
‘Het hoeft vandaag niet perfect te zijn, dat kan ook niet in twee uur,’ vertelt Mark de deelnemers. Daarbij legt hij uit dat dit zijn werkwijze is: zo veel mogelijk Fosse-onderdelen aanleren, zodat de deelnemers alles na afloop kunnen verwerken en verder perfectioneren. ‘Kun je dit, dan kun je alles dat Fosse heeft gedaan.’ Na de lange en intensieve warming-up, die Mark ook gebruikt om te zien wat voor vlees hij in de kuip heeft begint hij langzaam met het aanleren van de “Manson Trio”. Beetje bij beetje voegt hij ingrediënten toe zodat aan het eind van de workshop alles in elkaar valt.
 
Tussendoor praat hij veel. Gelukkig maar want wat hij heeft te vertellen is boeiend en inspirerend. Hij geeft daarmee een inkijkje in zijn eigen carrière (‘ik woon al 22 jaar in New York en heb nooit als ober hoeven werken. Ik heb altijd dansgerelateerde baantjes gehad door mijn instelling en focus’) en de manier waarop hij in het leven staat: gedreven en het beste uit zichzelf halend. ‘Ook al word je schoonmaker of hartchirurg, neem nooit genoegen met middelmaat. Word dan de beste schoonmaker of hartchirurg die er is!’
 
Hij heeft zichtbaar plezier en geniet van de gretigheid en het enthousiasme waarmee de deelnemers aan de workshop alle informatie tot zich nemen. Verrast is hij ook door het hoge niveau van de groep waaronder studenten van theateropleidingen als de Frank Sanders Academie en de Fontys Hogeschool en jonge professionals als Chiara Re, Lisa Berendse en Thomas Kuipers. In twee uur tijd werkt hij zijn hele programma af en heeft daarbij oog voor iedereen, ook degenen die in zijn blinde hoek staan. Bij choreografieën van Fosse gaat het om details en Mark ziet dan ook alles. Als één van de deelnemers aan het eind een paar subtiele handbewegingen maakt tijdens de “Manson Trio” besteedt hij er dan ook meteen aandacht aan.
 
De twee uren workshop, of beter gezegd masterclass, vliegen om en iedereen toont zich aan het eind uiterst tevreden. Na afloop neemt Mark nog ruim de tijd om na te praten om vervolgens richting kleedkamer en podium te gaan. Nog een kleine anderhalf uur voordat de show begint. Als we naar de uitgang lopen passeren we de achterkant van het podium waar de spelers al begonnen zijn met hun voorbereiding.
 
Op onze facebook pagina kun je een kort filmpje zien met de resultaten van de workshop. Bovendien zullen we daar binnenkort een uitgebreide fotoreportage plaatsen.
 
De musical PIPPIN is nog tot en met 10 april te zien in het Koninklijk Theater Carré.