Musicalnieuws.nl

"Peter vóór Pan" van Jongerentheater Quint: een geslaagd avontuur

‘Iedereen verdient een papa en een mama’, zegt Kapitein James Morgan aan het begin van het grote avontuur. En zo is het maar net! Alleen blijkt James Morgan niet de aangewezen persoon om dat voor elkaar te krijgen.

“Peter vóór Pan”, de nieuwe familievoorstelling van Jongerentheater Quint, is een prequel op het welbekende verhaal van J.M. Barrie over de jongen die niet op wilde groeien. We zien wat voorafgaat aan dat verhaal door de ogen van scriptschrijver en regisseur Marnix Keeven. De voorstelling ging afgelopen zaterdag, 9 september, in première in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel en MusicalNieuws was erbij.
 
James Morgan, piraat, doet zich voor als inspecteur en zorgt er op die manier voor dat hij aan het roer komt te staan van het weeshuis waar Peter woont. Direct daarna neemt hij Peter en de andere weeskinderen mee op reis om op zoek te gaan naar hun nieuwe ouders. Ook Maimie Mannering, nichtje van één van de bestuursleden van het weeshuis, gaat mee op reis.
 
De zeereis (‘We doen net alsof we piraten zijn’) brengt hen naar een eiland dat bewoond wordt door echte piraten en elfjes. Er blijken meer wezen op het eiland te zijn, die allemaal tewerkgesteld zijn in een mijn waar ze stenen moeten hakken om sterrenstof te winnen. Dat sterrenstof, cruciaal voor het bestaan van de elfjes, willen de piraten van het eiland brengen om te verkopen en rijk te worden. Samen met Tijgerlelie, een andere wees die zich hiertegen verzet en het elfje Tinkelbel weet Peter dat plan te verijdelen.
 
Kapitein James Morgan, die in alle strubbelingen met Peter zijn hand verliest, is vanaf dat moment de natuurlijke vijand van Peter. En Peter blijft, samen met de andere wezen, natuurlijk op het eiland wonen waar hij jong zal blijven en meer avonturen zal beleven. Maimie besluit wel terug naar huis te gaan en zal wel ouder worden, letterlijk en figuurlijk want later zal zij twee zonen en een dochter krijgen…. John, Michael en Wendy!
 
Liselotte Schmitz speelde de rol van Peter Pan op uiterst overtuigende wijze. In de pauze vingen wij een discussie op of Liselotte nou al dan niet echt een jongentje zou zijn. Door haar innemende persoonlijkheid en haar komische timing had ze de zaal al snel in de zak. Ditzelfde kunnen wij ook zeggen over Esmée Wagelaar als Tinkelbel. Zelfs als Tinkelbel boos wordt is ze cute.
Maimie Mannering is de wat serieuzere rol en wordt gespeeld door Luka Biemond. Luka komt over als een lief meisje. Tel hierbij op een prachtige zangstem en het plaatje is kompleet. Zeker het duet van Peter Pan en Maimie is een vocaal hoogtepunt.
 
James Morgen, gespeeld door Ruben de Koning, is een indrukwekkende verschijning op het toneel en weet zijn rol goed over te brengen. Nuria Tabak als Tijgerlelie is de heldin en neemt in haar eentje enthousiast alle piraten te grazen.
 
De rol van Van Smalen (Smie) wordt tot leven gebracht door Eline van Beek en hoe! Op enthousiaste wijze maakt zij van de slechterik Smie een heerlijk en eigenlijk ook sympathiek karakter.
 
Er wordt zonder uitzondering heel goed gespeeld door de gehele cast, maar vooral vocaal stijgt deze groep ver boven andere theatergroepen uit. Zowel de groepsnummers als solonummers klinken prachtig en heel professioneel.
Als je dan nog bedenkt dat de oudste van deze groep 19 jaar is, kunnen wij spreken van een exceptionele getalenteerde jongerengroep.
 
In de overige rollen zien wij: Isa Kunstman als mevrouw Mannering, Anne den Bandt als Bestuurder Grey, Karlijn van Herk als bestuurder Mannering en als Elf Bornith, Renate Schilt als Elf Maewen, Maite Barendregt als directrice Hess en als piraat. Overige piraten: Mike Berendsen, Charlotte Roos, Jennifer Hoffmann, Feng Perrels en Daan Houtzager

Als efjes zien wij ook: Charissa Snoei, Elaine Kruit, Linde Slingerland en Ties Wubben. Deze spelen ook weeskinderen. Overige weeskinderen: Bibian Voortallen, Leya Goudriaan, Kaylin Cligge, Julia Suijker, Jet Groothuis, Julie Tönder, Tijm Berreboom, Eva de Ruiter, Fleur Godthelp en Emma den Bandt
 
Jonge spelers: Amber Gersamia, Christianne Berendsen, Mienke Kalis, Nora van de Velde, Sanne Muizer, Tom Suijker, Rik van de Kerkhof, Yeshiva Telg.
 
Peter vóór Pan is op zaterdag 23 september nog te zien in theater De Tuyter in Krimpen aan den IJssel (15:00 en 19:30 uur), op zaterdag 1 oktober in Theater Swanla in Zevenhuizen (15:00 uur) en op zondag 5 november in het Rotterdamse Hofpleintheater (15:00 uur). Meer informatie kun je vinden op http://www.jongerentheaterquint.nl/
 
Geloof ons, deze voorstelling wil je niet missen

Kijk ook op onze facebookpagina voor niet één maar twee fotoalbums!

Producties Musical 2.0 - 2024/2025