Musicalnieuws.nl

Perspresentatie De Gravin van Holland

Tijdens de perspresentatie van afgelopen donderdag 19 januari hebben de initiatiefnemers van Theater Teylingen, Patrick de Ridder en Annemieke van der Ploeg, officieel bekend gemaakt dat zij de voorstelling De Gravin van Holland gaan brengen in het theater

De première zal plaatsvinden op vrijdag 12 mei, waarna een reeks van 15 shows volgt. Bij de officiële bekendmaking werd de 14-koppige cast gepresenteerd. De ijzersterke hedendaagse muziek wordt gecomponeerd door niemand minder dan Giovanni Caminita, onder meer bekend als bassist en muzikaal leider bij Marco Borsato en als tv-kok bij 24Kitchen. Het creatieve team bestaat verder uit:
 
Patrick Norman de Ridder – script, regie en kostuumontwerp
Ronald Dirkmaat – lichtontwerp
Johan van der Zwan – geluidsontwerp
Luca Hoek – decorontwerp
Annemieke van der Ploeg – regie en zang
 
Theater Teylingen
Theater Teylingen is in 2016 uit passie en drive geboren. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig creatief platform. Er is geen winstoogmerk, uitsluitend de ambitie om mooie voorstellingen te creëren onder aansturing van professionals. Met tomeloze energie en creativiteit op alle vlakken zijn prachtige voorstellingen van hoog niveau gemaakt.
 
De Gravin van Holland
Jacoba van Beieren, de laatste gravin van Holland, is een iconische figuur in de vaderlandse geschiedenis. Een intrigerende persoonlijkheid over wie veel over geschreven is, zonder dat dit tot enorme bekendheid heeft geleid. De naam Jacoba van Beieren klinkt wel bekend, al is het maar omdat er straten naar haar vernoemd zijn en diverse plaatsen in ons land commercieel met haar aan de haal gaan. Maar wat weten wij nu eigenlijk echt van haar? Hoe beleefde zij haar turbulente ervaringen als vrouw in een mannenwereld? Niemand zal het met zekerheid kunnen zeggen, maar het is een feit dat zonder Jacoba de geschiedenis van ons land een heel andere wending had kunnen nemen. Theater Teylingen kruipt met deze unieke voorstelling in de huid van de gravin en brengt haar tot leven met de glans en het elan die haar toekomen.
 
 
Het verhaal
In een rauwe mannenwereld vol intriges en geweld wordt Jacoba van Beieren vaak voor moeilijke dilemma’s geplaatst. Degenen die zij het meest liefheeft, ontvallen haar in korte tijd op haar 16e. Als enige erfgenaam moet zij een omvangrijke nalatenschap verdedigen. Een spannende periode volgt, met haar oom, de bisschop van Luik, als haar grootste tegenstander.
 
Velen wilden iets van haar, maar ging dat om haar geld of juist haar macht? Ondanks alle tegenslagen vindt zij uiteindelijk toch de liefde. Nog maar 35 jaar oud, sterft zij in de armen van Frank van Borssele. Helaas wordt haar laatste wens niet gehonoreerd.
 
In dit theaterstuk wordt de rauwe wereld van toen niet uit de weg gegaan.
 
Filmisch theater
Om publiek te boeien in de hedendaagse snelle samenleving moet een voorstelling veel vaart hebben en pakkend zijn, met voldoende ruimte voor gedachten en verbeelding. Deze elementen hebben voorop gestaan bij het schrijven van de voorstelling en dat leverde een interessant spanningsveld op.
 
Het vraagt een visuele en muzikale vertaalslag om de zintuigen maximaal te prikkelen en ver weg te blijven van het oplepelen van historische feiten. Dat is goed gelukt. De voorstelling biedt een boeiende inkijk in het persoonlijke leven van Jacoba; wat haar bewogen en gevormd heeft, in de interpretatie van Patrick Norman de Ridder.
 
De gekozen theatervorm gaat het publiek ervaren als een ‘rollercoaster’: scènes volgen elkaar in hoog tempo en naadloos op, als ware het een film. De muziek die Giovanni Caminita speciaal voor deze productie componeert, is fenomenaal en ontroert.
 
Dat bewijst het optreden van Manon Verbaan wanneer zij het nummer ‘Hou van wie ik ben’ zingt in haar rol van de Gravin. De stadia in het leven van Jacoba worden door drie verschillende actrices vertolkt. De jongste speelster is 9 jaar. Deze aanpak is verfrissend.
 
Het decor, de kostuums en de belichting zullen een lust voor het oog zijn.
 
Drijfveer
Theater Teylingen voelt zich op natuurlijke wijze verbonden met Jacoba van Beieren, die immers in het kasteel Teylingen heeft gewoond en haar jachtterrein had waar nu de Keukenhof is.
 
Toen ideeën voor herontwikkeling van het kasteel (ook wel slot of ruïne genoemd) en omliggend terrein op de agenda van de gemeente Teylingen kwamen, ontstond het idee om een voorstelling te creëren die op enig moment een vaste plek bij het kasteel zou kunnen krijgen in het kader van een ‘totaalplan’. Een zeer ambitieus idee, dat eigenlijk ook wel wat naïef was. Immers, gemeentelijke molens draaien langzaam en er spelen allerlei belangen. Maar goed, het idee was geboren, en als Theater Teylingen zijn zinnen ergens op zet, dan wordt het ook gerealiseerd, linksom of rechtsom. En binnenkort is het al zo ver: onder de spreekwoordelijke rook van kasteel Teylingen gaat de voorstellingenreeks op 11 mei a.s. van start in Theater ’t Onderdak in Sassenheim.   
 
Uitdagingen
Zijn er nog uitdagingen de  komende maanden? Ja, die zijn er zeker. De Gravin van Holland is de grootste productie in het 7-jarige bestaan van Theater Teylingen. Deze zelfontwikkelde productie heeft nog nooit in een theater gestaan en dus is het spannend of het een grote publiekstrekker gaat worden. We vertrouwen erop dat met de hulp van iedereen, inclusief de pers, het gaat lukken om voldoende uitverkochte zalen te krijgen. Iedereen die iets met Jacoba ‘heeft’ of van filmisch theater houdt, mag deze voorstelling niet missen. Bovendien staat het  trackrecord van Theater Teylingen garant voor hoge kwaliteit. 
 
De komende maanden gaan de repetities met toenemende intensiteit plaatsvinden en zal er veel van de spelers worden gevraagd. De sfeer is geweldig en iedereen kijkt reikhalzend uit naar de première.
 
Data en tickets
De voorstelling is van 11 t/m 29 mei te bezoeken in Theater ’t Onderdak in Sassenheim. Tickets zijn te koop via degravinvanholland.nl of bel Eventim 0900-1353 (€ 0,60 p/m).
 
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025