Musicalnieuws.nl

Pay it Forward van FanWork maakt indruk‏

1 worden er 3, 3 worden er 9. Van 9 komen er 27. En vervolgens kom je op 81. Holy Mozes, dat zijn er heel veel! De jonge Trevor krijgt met zijn klas een opdracht van zijn nieuwe leraar maatschappijleer: "Denk na over een idee dat de wereld kan veranderen, en doe het! Start vandaag!"

Het idee van Trevor is prima. Als hij een goede daad doet voor 3 verschillende mensen, en daarvoor terugkrijgt dat die mensen ook weer drie goede daden doen, en zo verder, dan ziet de wereld er een stuk beter uit.
Trevor zelf, afkomstig uit een gebroken probleemgezin, ziet het echter somber in. De eerste persoon voor wie hij een goede daad doet belandt uiteindelijk in de gevangenis en wil zelfs geen bezoek van Trevor ontvangen. De tweede persoon, een oude dame in een rolstoel, komt te overlijden. De derde goede daad is het regelen van een date voor zijn moeder met Mr. Simonet, zijn leraar maatschappijleer. Dat lijkt succes te hebben, maar dan komt plots zijn vader weer om de hoek kijken.
Pay it Forward is gebaseerd op het gelijknamige boek van Catherine Ryan Hyde, dat een jaar na verschijnen, in 2000, werd verfilmd met Haley Joel Osment ("I see dead people") in de rol van Trevor. De laatse scene van de film maakte behoorlijk indruk. Na Oliver in New York (gebaseerd op de film August Rush) is Pay it Forward de tweede musicalproductie van FanWork die gebaseerd is op een film, maar wel een beduidend andere productie dan de voorgaande musicals. Een musical met een boodschap, maar ook eentje met een volwassen en realistisch verhaal. Afgelopen zaterdag, 12 spetember 2015, ging Pay it Forward in première in het Fulcotheater in IJsselstein.
 
Zonder dat Trevor er erg in heeft heeft zijn project toch succes en een journalist, Chris, die ook rechtstreeks te maken krijgt met het 'geef het door principe’, gaat op zoek naar de oorsprong van “de beweging”. Gedurende de voorstelling komt hij stap voor stap dichterbij Mr. Simonet en zijn leerling Trevor totdat hij eindelijk beet heeft en Trevor rechtstreeks op tv zijn verhaal kan laten doen. De zoektocht van Chris loopt geraffineerd door het verhaal heen. Chris neemt daarbij tegelijkertijd het publiek bij de hand.
 
Het plot van de film Pay it Forward is goed en vormt een uitstekende basis voor deze musical van de hand van Wouter Blijleven (scenario en liedteksten), Rhody Matthijs (muziek en liedteksten) en Tineke Blok (liedteksten). Zagen we een dag voor deze première een musical waar de muziek echt een toegevoegde waarde vormde, ook bij Pay it Forward is dat absoluut het geval. Van up-tempo en vrolijke nummers tot gevoelige ballads (inmiddels is de CD van Pay it Forward al verkrijgbaar), alles komt op het juiste moment voorbij. De acteurs zorgen er daarbij voor dat de muziek de juiste lading krijgt, dan weer ingetogen, dan weer uitbundig.
 
De rol van Trevor wordt gespeeld door Arnout Bultje, die een onverbeterlijk optimistische Trevor neerzet en vanaf het moment van opkomen een ontwapenende charme aan de dag legt. Trevor lijkt in het verhaal wel heel erg gefocust op een succesvol project en minder in de maatschappelijke waarde van zijn idee, maar op de momenten dat hij zich inzet voor de drie mensen voor wie hij een goede daad doet komt het toch welgemeend en geloofwaardig over. Als toeschouwer gun je hem niet alleen een voldoende voor zijn project, maar ook alle goeds in het leven. Voor wie de film nog niet eerder zag komt het tragische einde dan ook als een onaangename verrassing.
 
Overige hoofdrollen zijn er voor Jim Leijten als Ruben Simonet, Gina Bentvelsen als de moeder van Trevor en Kai Brasdorp als journalist Chris. Allen spelen hun rol met verve en vallen op hun eigen wijze op: Leijten door zijn gevoelige zang, Bentvelsen door haar emotionele spel en ijzersterke vertolking van het lied “Zonder Hem” en Brasdorp door zijn sterke spel. Ook het ensemble heeft zijn deel in het hoge niveau dat deze musical weet te halen.
 
Een uitstekende prestatie dus van makers, spelers en regisseur Elise Berends van wie we onlangs ook al een sterke uitvoering van Peter Pan zagen. De laatste tijd horen we vaker geluiden over de artistieke armoede in de Nederlandse musicalwereld. Dat geldt echter niet voor wat er allemaal op amateurgebied gebeurt, met veel eigen producties en thema’s en verhalen die verrassend en uitermate interessant zijn.
 
Pay it Forward van FanWork Musicals is daar een voorbeeld van en, met het ‘geef het door principe’ in gedachten hopen we dan ook dat we (minimaal) 3 personen met ons verslag kunnen overhalen om deze musical te bezoeken. Pay it Forward is op 4 oktober nog te zien in De Meerse in Hoofddorp, op 18 oktober in De Kom in Nieuwegein, op 25 oktober in De Flint in Amersfoort en op 8 november in de Stadsschouwburg van Haarlem.
 
 
Wil je nog meer scenefoto’s van Pay it Forward bekijken? Bezoek dan onze facebookpagina, waar we binnenkort een uitgebreide fotoreportage zullen plaatsen, en vergeet onze pagina niet te ‘liken’ en de link naar Pay it Forward door te geven!