Musicalnieuws.nl

Pater Moeskroen creëert een feestje met de show Fiesta in Fulcotheater IJsselstein

De première van Fiësta was weer een waar feestje. In deze 13e theatertour van de al 31 jarige band eren zij vooral een van haar grote inspirators The Pogues. In de uitverkochte zaal zat de stemming er al goed in. Vele trouwe fans waren van verre weer gekomen om te zien of deze nieuwe voorstelling weer zorgt voor een avondje folk, feest, ballades en humor en dat deed het zeker!

Het decor had veel weg van een ouderwetse Ierse pub, met een ogenschijnlijk oude piano met tafellampje, veel rook en mooie uitdossing van de paters zelf. Het decor was verder sober maar effectief, door de verschillende kleuren van de strakke achterwand.

Dick Hauser was ook dit keer weer de regisseur en volgens Martien van Oostrom ( de pater die al vanaf het begin deel uitmaakt van de band) een van de weinige die snap wat muziek kan doen in het theater.

De 49 muziek instrumenten werden veelvuldig door een ieder gebruikt. Denk hierbij aan breed palet van vele traditionele instrumenten, het handelskenmerk van Pater Moeskroen, met daarbij veel ruimte voor accordeon een batterij kleine en grote snaarinstrumenten, blaasinstrumenten en ook de doedelzak was er. Dit zorgde samen voor een meer intiemere, minder bombastische manier dan dat we van de paters gewend zijn en dat is goed.
Vooral het lied bij de piano over Hollands Glorie waarin alle leden van de band hun muzikale talenten toonden was verassend. En natuurlijk zitten in de show de nodige grappige acts, zoals die met de gereedschapskisten en met de tuinslangen. Een extra vermelding verdient de drummer Coen Blocx. De paters gingen na de voorstelling nog door in de foyer van het theater waar het feestje nog even verder ging.

De paters spelen veel op festivals maar in het theater komen deze muzikanten misschien nog wel beter tot hun recht, vooral als we af en toe mee mogen swingen op de fijne Ierse feest-folk nummers. Met als toegift een lekkere gouwe ouwe Laat maar waaien die opnieuw als single is uitgebracht.

Fiesta toert nog door Nederland tot 12 mei 2017.

Door Lydia Schippers