Musicalnieuws.nl

Out of the box denken met "Buiten de Grenzen" van Volle Zaal Producties

Hokjes. Er zal waarschijnlijk geen dag voorbij gaan dat we niet iemand of iets in een hokje plaatsen. Bewust of (nog erger) onbewust. Maar laten we eerlijk zijn: hokjes hebben ook hun voordelen. In de woorden van Claudon Compartiment: ‘In hokjes denken geeft heldere kaders. Heldere kaders leidt tot eenvoud en dat leidt tot houvast. Dat leidt tot stabiliteit en stabiliteit leidt tot orde en orde zorgt voor veiligheid.

Met deze gedachte wil Claudon Compartiment in de nieuwe musical “Buiten de Grenzen” van Volle Zaal Producties de burgemeestersverkiezingen in het stadje Zwijnenpan winnen en deze stad veranderen in Categoria, een plaats waar ruimte is voor iedereen binnen hun eigen kaders. Waar kinderen binnen de lijnen kleuren en men samen in gescheiden hokjes leeft.
 
Zijn vrouw Claudette en kinderen Claudillia en Claude voeren keihard campagne voor hem maar niet iedereen in Zwijnenpan valt voor de ideeën van Claudon. De bewoners van Huize Eendracht, Angelina,  Arie, Geshe en Sam voelen er niets voor, mede omdat zij allen in een ander hokje geplaatst kunnen worden en in Categoria dus van elkaar zouden worden gescheiden.
 
Maar uiteindelijk wint Claudon de burgemeestersverkiezingen en moeten de bewoners van Huize Eendracht stevige keuzes maken. Arie, een homosexueel, maakt, nadat hij in elkaar geslagen is om zijn geaardheid, de keuze om zich aan te sluiten bij Categoria: het idee van meer veiligheid en samen leven met gelijkgezinden trekt hem toch wel aan. De anderen houden vast aan hun principes en komen in verzet.
 
Urinetown-achtige taferelen zijn het gevolg met een verrassende apotheose waarbij burgemeester Claudon zelf met de billen bloot moet en blijkt dat hij ook niet zo makkelijk in een hokje te plaatsen is.
 
Met “Buiten de Grenzen” zet Volle Zaal Producties zijn publiek weer aan het denken maar verpakt deze boodschap in een absurdistisch en humoristisch verhaal. En weet op gezette tijden ook te ontroeren. De cast, bestaande uit Sofie Aartsma, Rick Duijst-Bergervoet, Stacey Krens, Sabina Linschoten, Claudia Neeft, Amber Sluis en Joep van Weert is uitstekend gecast vormt een hechte eenheid. Samen zetten ze een prima prestatie neer, geholpen door het script van de hand van Jean-Paul Duijst Bergervoet (ook verantwoordelijk voor de regie) en de muziek, geschreven door Musical Award winnaar Jacob de Groot, die hiermee bewijst dat hij over uiteenlopende talenten beschikt.
 
De kostuums, vormgegeven door Rick Duijst-Bergervoet dragen bij aan een sterk en duidelijk  toneelbeeld, waarbij het decor, bestaande uit een aantal kubussen, weliswaar simpel is maar praktisch en doeltreffend.
 
Buiten de Grenzen werd op 2 en 3 juni gespeeld in de kleine zaal van Theater Kikker in Utrecht, standplaats van Volle Zaal Producties. 3 voorstellingen is eigenlijk veel te weinig voor een productie als deze en het is dan ook te hopen dat deze voorstelling nog een vervolg krijgt in andere steden.
 
Kijk HIER voor onze fotoreportage. Wil je meer zien van Buiten de Grenzen van Volle Zaal Producties? Hou dan onze facebook pagina in de gaten waar we binnenkort een uitgebreide fotoreportage zullen plaatsen.