Musicalnieuws.nl

Ouderwetse gezelligheid in Haal het doek maar op

In Haal het doek maar op - van Appelscha tot Zierikzee staan populaire Nederlandstalige nummers uit met name de jaren zestig en zeventig centraal. Deze nieuwe Nederlandse musical ging op 23 januari in première, wij bezochten deze show precies één week later.

Verhaal:
Zangeres Lonneke Rimini en conferencier Rolf Molenaar ‘ontmoeten’ elkaar na lange tijd weer op een begrafenis en gaan terug in de tijd. En toch ook weer niet. In een weemoedige schets volgen we een groepje schnabbelartiesten die gezamenlijk door het land trekken, van feestzaal naar buurthuis. En uiteindelijk naar de televisiestudio’s. We zijn getuige van de dingen die voorbij gaan, dromen die bedrog zijn, eindeloze busritten, onderlinge confrontaties, top en flop. Soms lijkt het heel even of we de personages kennen, al was het maar door de liedjes die ze brengen, want er komen meer dan veertig Nederlandstalige evergreens voorbij.

De cast bestaat uit stuk voor stuk Multi-talenten. Tony Neef en Mariska van Kolck zijn voor de meeste mensen de ‘bekende’ uit deze cast. Tony Neef zingt het minst van de cast, ondanks dat gegeven heeft hij een aantal prachtige klassiekers die hij ter gehore mag brengen. Ook is hij de conferencier van het toerende gezelschap, en heeft hij meerdere malen de lachers op de hand. Mariska van Kolck speelt de zangeres Lonneke Rimini. Haar spel is mooi en puur en haar zangstem is zoals we van haar gewend zijn; prachtig! Haar vertolking van ‘Pierrot’ van Bonnie st. Claire bracht de gehele zaal kippenvel.

Deze twee worden bijgestaan door Dook van Dijck, Julia Berendse, Jordy van Loon en Willemijn van Holt. Ieder van hun wist op hun manier het publiek te verrassen en entertainen. De oude klassieke nummers worden goed onthaald door het publiek en er wordt vrolijk meegeklapt en soms zelfs (stiekem) meegezongen. Alles even mooi en even sterk gezongen. De stemmen van de gehele cast zijn in één woord geweldig. Ook de samenzang en groepsnummers klinken ijzersterk. Kortom een ijzersterkte cast!

Het script (geschreven door Dick van den Heuvel) brengt in eerste instantie wat verwarring te weeg. Pas tegen het einde van de voorstelling vallen de stukken op hun plek en heeft het een prachtige boodschap en is het een erg mooi verhaal. Opvallend in deze voorstelling is het detail in de kostuums en het decor. In de eerste akte mooi gekleurde kostuums en een decor bestaande uit twee schotten die de setting meteen een andere dimensie geven. In de tweede akte gaat het over de opkomende televisie en is het decor en de kostuums afgestemd op een zwart-wit thema. Een enorm leuk detail wat prachtig wordt weergegeven. 

Wat opvallend is aan de reacties achteraf is, is dat van jong tot oud de nummers kent en alles vrolijk meeklapt. Zo blijkt maar dat de opvoeding niet alleen bestaat uit Lil Kleine en Boef, maar er gelukkig ook nog nieuwe fans bijkomen van het ouderwetse Nederlandse repertoire.

Haal het doek maar op - van Appelscha tot Zierikzee is nog tot 26 april 2020 te zien in heel Nederland en zeker gaan zien als je van ouderwetse gezelligheid houdt!.

Door Jennifer Hoffmann

Producties Musical 2.0 - 2024/2025