Musicalnieuws.nl

Originele "Harmonie" is een bezoek aan Wilminktheater, Enschede zeker meer dan waard

"Harmonie" is een komisch en meeslepend muziektheaterstuk over afscheid nemen en opnieuw beginnen. Een voorstelling met schrijnende humor wordt afgewisseld met een bitterzoete traan. Op 9 juli was de première in het Wilminktheater en MusicalNieuws was hierbij aanwezig.

Gewapend met plantje voor de afscheidnemende dirigent Herbert gaan wij de zaal binnen en merken al direct bij binnenkomst dat alles al anders dan anders. Voor het podium staan stoelen en tafels met daarop hapjes en drankjes. Het ziet er allemaal erg gezellig uit en dan is de voorstelling nog niet eens begonnen! Tijdens de show zelf worden de bezoekers betrokken bij het verhaal.

Verhaal
Dit grootste spektakel begint als dirigent Herbert na dertig jaar afscheid neemt van het orkest dat nog steeds in de onderste regionen van de amateurs speelt. In al die jaren is het Herbert niet gelukt het niveau omhoog te krijgen. Vanwege Parkinson moet hij stoppen met dirigeren. De nieuwe dirigent Kim-Myung Lee is een ambitieuze en nogal koppige jongen. Hij wil dat het orkest meedoet aan een pretentieus concours en introduceert de Japanse Jinzo-methode. Hier moet je eerst je partij zingen, voordat je deze op je instrument kunt spelen. Dit valt niet in goede aarde bij de leden van de harmonie. De dochter van Herbert speelt klarinet in het orkest en probeert het orkest na haar vaders vertrek bijeen te houden. Dat blijkt een moeilijke opgave. Er valt wel meer niet goed bij de harmonie. Toch: ook hier blijkt dat hoe ingrijpend veranderingen ook kunnen zijn, een groep tot onverwachte maar inspirerende daden wordt bewogen.

De muziek tijdens Harmonie wordt verzorgd door het Wilmink Project Orkest onder leiding van dirigent Jos Pijnappel. Een poule met ruim tachtig gemotiveerde amateur-muzikanten afkomstig uit zeker tien orkesten in Oost-Nederland vormt de basis voor het Wilmink Project Orkest.

Een goede cast is essentieel voor het slagen van een voorstelling en in "Harmonie" zit dit zeker goed.  
John Buijsman speelt de afscheidnemende Herbert. John is een ervaren acteur met een indrukwekkend repertoire. Hij heeft een natuurlijk gevoel voor komedie en timing, wat essentieel is voor een stuk als "Harmonie". Met zijn levendige en expressieve spel kan hij het publiek laten lachen en genieten van de komische momenten van het stuk.
Remko Vrijdag speelt Menno. Remko is ook een getalenteerde acteur die zijn sporen heeft verdiend in zowel theater als televisie. Zijn veelzijdigheid en charisma maken hem een sterke aanwinst voor de cast van "Harmonie". Met zijn acteertalent kan hij de nuances van zijn personage overbrengen en het publiek betrekken bij het verhaal.
Tess wordt gespeeld door Julia van der Vlugt. Julia is een veelzijdige actrice die bekend staat om haar sterke prestaties in zowel komische als dramatische rollen. Haar vermogen om emotie over te brengen en diepgang te geven aan haar personages is bewonderenswaardig. Met haar aanwezigheid op het toneel weet ze het publiek te betoveren.

Naast deze genoemde acteurs en actrices is de rest van de cast ook belangrijk, aangezien theater een collectieve inspanning is.
Johan wordt gespeeld door Finn Poncin en ook Finn heeft vaak bewezen een geweldig acteur te zijn. Zo ook Stijn Westenend als Lesley, Juul Vrijdag als Diede en Paul Rigter als- Kim-Myung Lee.
Marnel de Rooij als Ruth acteert niet alleen erg goed, zij zingt en speelt ook nog een accordeon op indrukwekkende wijze.

De “Harmonie” is nog tot en met 22 juli te zien in het Wilminktheater in Enschede. Ga dit zien en geniet!

Kijk HIER voor tickets en kijk HIER voor ons fotoverslag. Meer foto’s kunt u vinden op onze facebookpagina.
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025