Musicalnieuws.nl

Opvliegers in winterse temperaturen

Op 14 december 2015 ging in de Meervaart In Amsterdam de tragikomedie “Opvliegers” in première. Het verhaal over vier totaal verschillende vriendinnen die elk jaar gezamenlijk op vakantie gaan en dit jaar voor het eerst hebben gekozen voor een verre bestemming: Bali.

De reisclub genaamd “De Opvliegers” gaan, gekleed in glitter t-shirts, op weg naar Bali – Indonesië, omdat er op dit eiland voor elk van de vier wat wils is: Crea-clubjes, Excursies naar interessante locaties, maar er zijn ook genoeg bars om wat te drinken en er is internet.
 
Antje Monteiro speelt Lydia, een uiterst aantrekkelijke zangeres die weigert toe te geven aan haar werkelijke leeftijd en een totale medicijnkast slikt om de verschijnselen te onderdrukken. Ze doet dit niet alleen tegen haar overgangsverschijnselen, maar ze slikt ook pillen om haar sexdrive niet te verliezen. Want ze heeft haar pijlen gericht op jongere mannen.
Anne-Mieke Ruyten speelt Ellen die vast zit in een stoffig huwelijk, waar ze graag uit zou willen stappen. Maar ja, als je partner weigert in te zien dat de relatie over is, is het lastig om de stap naar een scheiding te nemen.
Hymke de Vries speelt Keet die gezegend is met een liefdevol huwelijk, maar haar man is weer beetje te veel geïnteresseerd! Geen moment laat hij met rust en heeft over de overgang meer boeken gelezen dan Keet zelf.
Tenslotte zien wij Anousha Nzume als Sas, de vrouw die haar man heeft betrapt op vreemd gaan en degene die een vlog gaat bij houden over haar reis tezamen met “Kwik-Kwek-en-Kwak” zoals ze haar vriendinnen noemt.
 
De karakters zijn stuk voor stuk erg realistisch neergezet en de klachten die voorkomen uit de “Overgang” zijn volkomen herkenbaar voor de aanwezige middelbare vrouwen. De scènes waarin de dames in een keer omschakelen om elkaar’s partner te spelen zijn hilarisch en erg geloofwaardig.
Er wordt gebruik gemaakt van een vast decor, waarin slechts 3 stoelen en 3 multifunctionele tafels gebruikt worden en meer heeft deze voorstelling ook niet nodig.
Het spel van de dames vult het toneel compleet en veel scènes zijn echt hilarisch, zoals bijvoorbeeld de veel te vroege yogaworkshop geregeld door Ellen. Het lukt haar steeds weer om alle vriendinnen mee te krijgen op excursies, al is het steeds met frisse tegenzin. Ondanks dat het onderwerp niet echt iets is om vrolijk van te worden, wordt het toch uiterst komisch gebracht en is het genieten van de geweldige komische timing van de dames.
Ook vocaal zit de voorstelling prima in elkaar. Ondanks dat alleen Lydia een zangeres is, laten de andere 3 ook horen dat ze vocaal ook hun mannetje staan.
Kortom Opvliegers laat zien dat er om overgangsverschijnselen ook gewoon heerlijk gelachen kan worden en heeft ook de juiste cast aangetrokken om een heerlijke avondje humor kan aanbieden.
Opvliegers nog tot en met 9 april te zien in diverse theaters door Nederland.
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025