Musicalnieuws.nl

Openhartig gesprek met innemende Milan van Waardenburg

Op 6 maart 2022 was MusicalNieuws in Hamburg en mocht daar met volle teugen genieten van Disney’s Die Eisköningin. De Duitse versie van Frozen met in de hoofdrollen Milan van Waardenburg en Willemijn Maandag

Vandaag spraken we Milan van Waardenburg en hij vertelde ons dat toen hij in 2016 in Duitsland aankwam helemaal geen Duits sprak. Toen hij aangenomen werd voor de rol van Dimitri kreeg hij 4 á 5 maanden lang zo’n een á twee keer in de week anderhalf uur Fonetic. Dit is les in de uitspraak van de Duitse taal. Omdat hij zelf perfectionistisch is en graag wil dat zijn karakter natuurlijk en accentloos over komt, probeert hij in het theater niet alleen Duits te spreken, maar ook in het Duits te denken.

Hij vertelt ons dat hij het op dit moment leuk vindt om overal te spelen waar er werk is. Wel denkt hij binnen een jaar of 5 ergens vast te gaan settelen. Maar voorlopig vind ik het leuk om overal te wonen. Inmiddels is hij al zo’n 6 a 7 keer verhuisd in de laatste 6 jaar, dus daar is hij op een gegeven moment wel klaar mee.
Als wij hem vragen of hij nog een droomrol heeft, vertelt hij ons dat hij al jaren een keer in Les Miserables wilt spelen, want daar zitten diverse rollen in die hij graag zou willen spelen. Hij vindt Les Miserables een kunstwerk en als je het boek leest dan weet je dat er jaren is gewerkt om dit uitgebreide boekwerk naar het theater te brengen. En dat is geweldig gelukt en het is een meesterwerk geworden.

Ook is hij enthousiast over het “New Musical Theatre” met nieuwe musicals zoals Dear Even Hansen, Songs From a New World, Heathers. Hij prijst zichzelf erg gelukkig dat hij diverse droomrollen heeft mogen spelen. Hans, Quasimodi en ook Dimitri stonden op zijn wensenlijstje en die heeft hij allemaal mogen spelen.
Op onze vraag wat de uitdaging is in zijn rol van Prins Hans in Frozen zegt hij gelijk: het dansen. Dansen was zeker een uitdaging in het begin, want hij danste hiervoor nooit en als een “mover” moest hij ineens een meisje boven zijn hoofd en onderste boven tillen. Hij dacht dat dit hem nooit zou gaan lukken, maar na vele repetities hebben ze het toch onder de knie gekregen en nu hebben ze het al zo’n 100 keer gedaan en gaat het allemaal vanzelf. Maar dat was ook zeker in het begin een uitdaging.

Wat ook een uitdaging is *spoiler* is de omslag die Prins Hans ineens maakt. Dit werkt alleen als alles ervoor op bepaalde manier gespeeld wordt, want je mag natuurlijk nergens laten merken wat er later gaat gebeuren. Daarom heeft hij hier goed op geoefend, zodat het zo overtuigd mogelijk over komt.

Elke rol heeft zijn uitdagingen, toen hij in Anastasia de hoofdrol van Dimitri speelde was dit vocaal een uitdaging. In een hoofdrol moet je zeker goed voor je stem zorgen. Waardoor hij ’s morgens na het opstaan eerst zijn stem probeerde te checken en dan overdag zoveel mogelijk rust hield. Het nadeel daarvan is dat je veel opgeeft van je sociale leven.

De uitdaging in de Hunchback of te Notre Dame was dat hij het langste van allemaal was. En moest als Quasimodo een gebochelde spelen zonder pak. Helaas heeft hij nog steeds last van zijn rug en knieën. Terwijl hij daarin alleen een alternate was dus niet eens elke dag hoefde te spelen.                                                                                                                                                              
Milan is erg ondernemend en zit niet graag stil. Hij houdt van dingen creëren en opzetten en heeft gewacht tot hij de juiste mensen had ontmoet en die heb hij inmiddels gevonden en is bezig met iets te ontwikkelen.
Tijdens de corona tijd heeft hij wel overwogen een carrière switch te maken, maar hij had absoluut geen zin om weer jaren in de schoolbanken te zitten.

Als zijn grote voorbeeld noemt Milan: Drew Sarich waarvan hij erg onder de indruk is.

Tenslotte vertelt hij ons dat hij het zo leuk vindt om met Willemijn Maandag te spelen. Ze hebben samen op de school gezeten en samen in Anastasia gestaan. En dan nu samen in Frozen. Hij vindt het altijd een feestje om met haar te spelen.

Kijk HIER voor ons fotoverslag