Musicalnieuws.nl

Op vrijdag 8 september gaat de negende productie van KotéKoer vzw in première

KotéKoer vzw koos dit jaar voor een klapper van formaat: de Broadway-show ‘Legally Blonde’. Met een cast van 50 enthousiastelingen, een 14-koppig live orkest, meer dan honderd kostuums en tientallen decorstukken, belooft dit de grootste musicalproductie te worden uit hun geschiedenis.

VERHAAL
‘Legally Blonde’ is een Amerikaanse musical, gebaseerd op de gelijknamige film uit 2001 met Reese Witherspoon in de hoofdrol.
Wanneer de blonde Elle Woods door haar aanstaande verloofde Warner gedumpt wordt, besluit ze voor de liefde te vechten en Warner te volgen naar Harvard om daar rechten te gaan studeren. Wat begint als een excuus om de man van haar dromen terug te winnen, verandert langzaamaan in een strijd tegen vooroordelen en een zoektocht naar echte liefde.
‘Legally Blonde’ is een feelgood familiemusical met veel humor, spectaculaire dansnummers en onvergetelijke muziek. Kortom, alle ingrediënten voor een gezellige en ontspannende theateravond.

PRODUCTIE
Voor het tot stand brengen van deze show, is het team al meer dan een jaar bezig. De audities vonden al in april-mei vorig jaar plaats, en konden meer dan 150 kandidaten verwelkomen. Voor het eerst in hun geschiedenis, gingen ze ook gericht op zoek naar mensen met goede danskwaliteiten. Na twee auditierondes, 1 voor de eerste selectie, de 2de voor de rolverdeling, konden ze een groep van 50 mensen opnemen in de productie. Dat het een bewogen auditieperiode was, spreekt voor zich. Zo hebben de kandidaten voor de hoofdrol van Elle Woods maar liefst 9 uur auditie moeten overleven, de hele dag door. Ook kregen wij enkele videocamera’s op bezoek. Umesh kwam dan ook zijn kans wagen en heel Vlaanderen kon later op Umesh TV een kijkje nemen hoe zijn auditie bij ons verliep.
Sinds september 2016 zijn de repetities in volle gang onder leiding van regisseur Matthijs Vandekinderen, die hiermee aan zijn vierde regie bij KotéKoer vzw bezig is. Per week vinden er zo’n 7 uur repetities plaats. Hiernaast is ook het kostuum- en decorteam al enkele maanden volop bezig om de deadline van september te halen.

Zoals hierboven vermeld wordt dit de grootste productie uit hun geschiedenis. Enkele bijzondere details over de productie:
* Er wordt gewerkt met echte honden. Repetities met de Chihuahua Bruiser Woods zijn dan ook al in volle gang.
* De cast komt uit heel Vlaanderen, van het West-Vlaamse Avelgem tot het kempense Essen.
* KotéKoer baseert de voorstelling op de originele Broadway-productie wat tot uiting komt in de dans, de decorstukken en de kostuums. Hierover gaan wij hieronder nog verder op in.

MUZIEK
Naast spel en dans, is ook de muziek een essentieel aspect van ‘Legally Blonde’. De uitdagende zangscore vergt het uiterste van de spelers. Zo hebben sommige nummers tot 8-stemmige zanglijnen, terwijl er natuurlijk ook dient gespeeld en gedanst dient te worden.
De cast wordt ondersteund door een top orkest van 14 muzikanten. Zij bespelen niet minder dan 50 instrumenten tijdens de show. Hiernaast beschikken wij over de originele keyboardssounds van de originele Amerikaanse productie. 11 van de 14 muzikanten hebben al bij 1 of meerdere shows meegespeeld bij ons, dus zij kunnen zich alvast vinden in al het KotéKoer-geweld.

KOSTUUMS
‘Legally Blonde’ is een hedendaagse show. Dit neemt met zich mee dat er op zich niet veel kostuums ontworpen moeten worden, buiten een bende cheerleaders, gevangenen en afgestudeerden. De uitdaging volgens kostuumverantwoordelijke en – ontwerpster Lotte Cools zit hem echter in 2 andere elementen. Enerzijds is er uiteraard de grote hoeveelheid kostuums (meer dan 100). Zo heeft hoofdpersonage Elle Woods alleen al zo’n 14 kostuums. Tijdens de shows moet ze vaak in een ijzingwekkend tempo van kostuum wisselen. Ook het stuk zelf vraagt om verschillende kostuums. We gaan van een studentenhuis, over restaurant, winkels en kapsalon naar een gevangenis en Harvard. Op elke plek verzamelen zich telkens weer andere mensen, wat betekent dat er verscheidenheid is.

Daar komt het tweede uitdagende element op de proppen. Het is een grote cast, maar het mag geen eenheidsworst worden. Elk castlid dient zijn eigen personage(s) te hebben. Eerst moeten we op zoek naar wie ze zijn, om vervolgens een passend kostuum te zoeken, om uiteindelijk het grote plaatje ook weer te laten kloppen. Een te grote kakafonie aan kostuums werkt immers ook niet.

Aangezien het een hedendaagse productie is, wordt de hulp van de castleden volop ingeschakeld. Iedereen wordt gevraagd zijn/haar kast en ook die van familie en vrienden te plunderen, zodat we voor iedereen het passende kostuum kunnen vinden. Om het allemaal niet te gewoon te laten lijken, wat een gevaar kan zijn in een hedendaagse productie, zorgen we hier en daar wel voor een extraatje. Op de bijhorende foto’s ziet u al enkele kostuums, maar dit is slechts een klein deel van wat er in september op het podium zal verschijnen.

DECOR
“Emmet vraagt aan Elle “ Wat is dit?”, Elle antwoordt “Dit is een … Boetiek”. Het moment wanneer Elle Woods deze woorden uitspreekt, is de ruimte waarin ze staan wel degelijk in een boetiek veranderd, ook al weet iedereen heel goed dat het in werkelijkheid om het podium van de Stadsschouwburg te Brugge gaat. De woorden van de personages geven op die manier al een eerste vorm aan de ruimte. Nu is het aan het publiek, want hun verbeelding doet de rest ... Of toch bijna, want daar is het decor immers om die levendige verbeelding in een bepaalde richting te sturen en er hier en daar misschien een extraatje aan toe te voegen. De volgende stap is dan om een balans te maken tussen wat er uitgebeeld wordt in het decor en wat overgelaten wordt aan de verbeelding.” (dixit decorontwerper Pieter Deketelaere).

In het geval van ‘Legally Blonde’ is die balans niet bepaald uitgedraaid op een kleine rol voor het decor, wat niet te verwonderen is bij een show die met een gemiddeld tempo van één scènewissel om de vijf minuten over het podium raast. Vele locaties passeren de revue, van restaurant en kapsalon tot rechtbank en gevangenis, elk met hun eigen vereiste sfeer en karakter, maar wel allemaal met een overvloedige Amerikaanse saus erover. Ondanks het relatief uitgebreide decor willen we toch proberen om geen ‘voorgekauwd’ ontwerp te presenteren. Daarnaast willen we ook graag een eigen versie neerzetten, hoewel er natuurlijk overeenkomsten zullen zijn met de originele film en musical.
Naast de verschillende ideeën over het decor is er ook nog een andere kant van het verhaal, namelijk de bepalende, technische kant. Met een legertje aan decorstukken in de steigers en een
gemotiveerd team blijven we volop doorwerken en kijken we er naar uit om in september het decor samen te voegen met alle andere elementen en om zo ‘Legally Blonde’ tot een goed einde te brengen.

PRAKTISCH
‘Legally Blonde’ gaat op 8 september 2017 in première in de Brugse Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, 8000 Brugge. Voorstellingen vinden plaats om:
* Vrijdag 8 september 2017 om 20u
* Zaterdag 9 september 2017 om 15u en 20u
* Zondag 10 september 2017 om 14u en 19u

Tickets kosten € 22, € 17 en € 12 (incl. reservatiekosten) en kunnen gereserveerd worden via www.ticketwinkel.be. De ticketverkoop gaat snel, de helft van de tickets zijn al verkocht, waardoor snel tickets bestellen de boodschap is!

EXTRA BERICHT: KOTEKOER STEVENT OP TIENDE VERJAARDAG AF
In 2019 viert KotéKoer vzw zijn tiende verjaardag. Hiernaast zijn de voorbereidingen voor onze tiende en elfde productie al gestart.
Met enige trots presenteren zij in voorjaar 2018 de jongerenmusical ‘Bare’ als tiende productie in regie van Matthijs Vandekinderen. Een verborgen relatie tussen twee jongens in een Amerikaanse katholieke school verandert het leven van een groep tieners enorm. Audities voor deze productie zullen plaatsvinden in oktober 2017.

In 2019 viert KotéKoer de tiende verjaardag met een nieuwe première voor de Benelux. Gebaseerd op de Tim Burton film, brengen wij de Broadwayshow ‘Big Fish’ naar Vlaanderen. Fantasie en een hartverwarmende vader-zoonverhaal worden op een prachtig muzikale manier bijeengebracht in deze show. Audities voor ‘Big Fish’ worden later bekend gemaakt. Hou alvast de website (www.kote-koer.be) en de Facebookpagina in de gaten voor meer details.
 
Musical 2.0 audities juni 2024