Musicalnieuws.nl

Oorlogswinter als openluchtmusical in Fijnaart

Twee jaar later dan gepland wordt op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei Oorlogswinter de musical opgevoerd op het evenemententerrein van Fijnaart. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek dat precies 50 jaar geleden werd uitgebracht. Een bijzonder cadeau voor de bestseller van Jan Terlouw

Muziekvereniging Oranjevaan en Stichting Cultuur Fijnaart zijn de organisatoren van deze bijzondere productie. Bijzonder, omdat Oorlogswinter de musical niet eerder in de openlucht plaatsvond. “De productie leent zich daar bij uitstek voor”, legt regisseur Jan Willem van Bodegom uit. “In de openlucht komt het verhaal nog beter tot zijn recht. Onze decorploeg is een deel van het dorp uit het boek aan het nabouwen. Daarnaast kunnen we echte oorlogsvoertuigen op laten komen. Maar ook de paardenkoets, die een prominente rol vervult, is bij ons echt. Het publiek wordt dan ook volledig in het verhaal gezogen.”

Overdekte tribunes
Het publiek hoeft overigens niet bang te zijn voor slecht weer. “Iedereen zit droog op overdekte tribunes”, vervolgt Jan Willem. In totaal komen er drie tribunes die per voorstelling plaats bieden aan duizend mensen. Voor en na de voorstelling worden zij voorzien van een natje en een droogje op het eveneens overdekte horecaplein. “Het horecagedeelte wordt verzorgd door de plaatselijke horecabedrijven. Op het plein staan ook The Dutch Polar Bears en de Heemkundige Kring Fijnaart & Heijningen met informatie over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn we nog met een spectaculaire publiekstrekker bezig.” 

Nadagen van de oorlog
Oorlogswinter speelt zich grotendeels af in de winter van 1944/1945, de hongerwinter. Het zijn de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Het zuiden van Nederland is bevrijd, maar het gebied ‘boven de rivieren’ niet. In de westelijke steden is nauwelijks te eten. Daarom trekken stedelingen naar het platteland om voedsel bij de boeren te verkrijgen. Omdat er een avondklok geldt (spertijd), probeert het trekkersvolk bij de dorpelingen te overnachten. Zo ook in het huis van hoofdfiguur Michiel van Beusekom, die in de musical gespeeld wordt door de 19-jarige Lukas Broos uit Roosendaal. Zijn vader (Ton Santbergen uit Zevenbergen) is de burgemeester van het verzonnen dorp de Vlank. Zijn moeder wordt gespeeld door Lotte Remus uit Zevenbergen, zijn oudere zus Erica door Marlies van Beers uit Willemstad en zijn jongere broertje Jochem door Seth van der Meer uit Fijnaart.

Michiel
Michiel weet in de nadagen van de oorlog een levendige ruilhandel op te zetten om zo aan genoeg eten te komen voor het burgemeestersgezin en de vele gasten. Een graag geziene gast is oom Ben (Stefan van der Kemp uit Roosendaal) die nooit met lege handen komt en altijd geintjes maakt. Minder graag gezien is dorpsgenoot Schafter (Stefan Lankhuizen uit Willemstad). Het hele dorp ziet hem aan voor NSB’er. Het zorgeloze leventje van Michiel verandert als zijn buurjongen Dirk (Lars van Wing uit Langeweg) hem in vertrouwen neemt en hem een belangrijke brief in bewaring geeft. Als Michiel merkt wat Dirk heeft geschreven, komt hij voor de belangrijkste keuze uit zijn leven te staan: helpt hij iemand met gevaar voor eigen leven of doet hij niets. Michiel kiest voor het eerste, waardoor een spannend avontuur begint waarin hij voor de ene na de andere verrassing komt te staan.

Het verlangen naar vrede
Oorlogswinter de musical is niet alleen spannend, maar ook aangrijpend en soms heel grappig. De voorstelling gaat over keuzes waar je voor kan komen te staan, over vertrouwen en wantrouwen, over volwassen worden en er is zelfs plaats voor de liefde. Maar vooral laat Oorlogswinter het verlangen naar vrede zien. Het verlangen naar een wereld zonder oorlog. Daarmee is de musical helaas weer actueel. Vijftig jaar geleden schreef Jan Terlouw al dat er sinds de Tweede Wereldoorlog altijd ergens in de wereld gevochten wordt. Tot op de dag van vandaag is dat niet anders. Oorlogswinter de musical vertolkt de grote wens dat hier eindelijk eens een einde aan komt. Laat dit het laatste zijn.

Oorlogswinter de musical, vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei om 20.30 uur op het evenemententerrein in Fijnaart. Kaarten zijn op stoelnummer te bestellen via www.oorlogswinterfijnaart.nl

Producties Musical 2.0 - 2024/2025