Musicalnieuws.nl

Ook Paul Groot brengt Sonneveld subliem tot leven‏

Donderdag 26 februari beleefde Paul Groot zijn première als Wim Sonneveld in de musical Sonneveld in DeLaMar. Al een tijdje eerder deze maand deed de musical Sonneveld zijn intrede in het DeLaMar Theater in Amsterdam, met twee nieuwe castleden (Bill van Dijk en Freek Bartels) en een enigszins gewijzigd script. Voor MusicalNieuws was de première van Paul Groot de eerste gelegenheid om Sonneveld in DeLaMar te zien.

Het verhaal van de musical, die vorig seizoen al grote successen beleefde, is gelijk gebleven. We volgen Wim Sonneveld vlak nadat hij een hartaanval heeft gehad en naar het ziekenhuis is gebracht door een onbekende lifter (Cindy Bell). In het ziekenhuis gaat zijn leven aan hem voorbij, van zijn jeugd, het begin van zijn carrière, de kennismaking met Huub Janssen en Friso Wiegersma, zijn successen en samenwerking met Conny Stuart tot aan de moeite die hij heeft met het accepteren van zijn geaardheid. Nieuw in deze versie is de band die Sonneveld had met het (Nieuwe) DeLaMar Theater, waarvan hij in de jaren ‘50 creatief directeur was en ook zelf veel voorstellingen heeft gespeeld.

Ook gebleven zijn de prachtige liedjes. Door het sobere décor, de subtiele belichting en de rust waarmee het verhaal verteld wordt, staan het verhaal en die prachtige liedjes centraal in deze voorstelling. Ook met de nieuwe castleden blijft de kracht van deze musical recht overeind staan. Zowel Freek Bartels als Bill van Dijk, als minnaars van Wim Sonneveld zijn volledig op hun plek. “Dat wij verschillen van elkaar”, gezongen door beiden, samen met Paul Groot is één van de vele hoogtepunten in de show. Mariska van Kolck (Conny Stuart) krijgt in deze nieuwe versie zelfs een klein (maar heel fijn) rolletje bij: die van Fien de la Mar, die door nood gedwongen het DeLaMar Theater aan Sonneveld moet overlaten.

Dat Paul Groot een meester is in het neerzetten van types en karakters wisten we natuurlijk al. Het is dan ook geen verrassing dat hij een werkelijke sublieme rol neerzet als Wim Sonneveld, waarin hij veel nadruk legt op zijn manier van spreken en manier van doen. Met subtiele gebaren, maar ook de theatrale gebaren op het moment dat Sonneveld op het toneel staat, brengt hij Sonneveld echt tot leven en bewijst hij zijn vakmanschap. Niet verrassend, maar je moet het toch maar doen, naast een collega (Tony Neef) die ook zo veel indruk maakt in deze rol. En Groot doet het! Ook in zijn zang weet hij te overtuigen. Zowel in de meer uitbundige nummers als in de breekbare nummers. Zo is het ogen dicht en genieten bij Margootje, een prachtig gezongen duet met Cindy Bell. Aan het eind van de musical, na een schitterende versie van “Het Dorp” kreeg Paul Groot zijn meer dan verdiende boeket bloemen uit handen van Koefnoen collega Owen Schumacher.

Sonneveld in DeLaMar is de eerste gezamenlijke productie van Joop van den Ende en Albert Verlinde. Een aantal voordelen van deze samenwerking komen in deze productie al duidelijk naar voren. Zo was het eerder moeilijk voor te stellen om Freek Bartels in een Albert Verlinde productie te zien spelen. Tevens zou een reprise van Sonneveld in het DeLaMar Theater ook niet een voor de hand liggende optie zijn geweest, hoe toepasselijk en terecht ook. De samenwerking tussen Van den Ende en Verlinde maakt dit alles iets sneller mogelijk dan vroeger. De grote winnaar daarvan is het publiek, dat nog iets langer kan genieten van deze prachtige en intieme productie en daarbij op de donderdagen ook nog de kans krijgt om Paul Groot te zien schitteren als Wim Sonneveld.

Sonneveld in DeLaMar is nog tot en met 26 april exclusief te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Paul Groot zal elke donderdag de rol van Wim Sonneveld spelen, Wieneke Remmers speelt elke zondag de rol van Conny Stuart.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025