Musicalnieuws.nl

Onze Jongens, Onze Meiden: oorlog is geen spel‏

“Je gaat me toch niet vertellen dat je niet wist waar die jongens mee bezig waren”, zo begint Onze Jongens, Onze Meiden. Toch is het vaak zo dat mensen hier geen idee hebben wat het is om uitgezonden te worden naar een oorlogsgebied. Na terugkomst in Nederland speelt dat veel veteranen parten: ze kunnen hun draai niet vinden, hebben last van PTSS zonder dat de diagnose ooit gesteld wordt, en voor je het weet worden ze al weer uitgezonden naar een nieuw oorlogsgebied.

De MBO Theaterschool in Rotterdam zadelde zijn studenten op met een stevige uitdaging door een voorstelling te maken over dit onderwerp. MusicalNieuws zag het resultaat op 13 november in De Verdieping in Rotterdam, het knusse theater van de theaterschool. We zagen een opeenvolging van scènes en persoonlijke verhalen, met name over de ervaringen tijdens de uitzending zelf. Verhalen die vaak heel rustig begonnen maar daarna met de nodige emotie verteld werden. Dit alles ondersteund door muziek, onder andere uit de tijd van de Vietnam oorlog (zoals War van Edwin Starr en Walk on the Wild Side van Lou Reed). De boodschap dat oorlog gekkenwerk is kwam daarmee duidelijk naar voren.

Beklemmender werd het echter op het moment dat een ‘veteraan’, 19 jaar pas bij terugkomst in Nederland vertelt dat niemand echt begrijpt hoe ze zich voelt. Dat haar ouders (door haar, denkt ze) uit elkaar zijn gegaan en dat ze eigenlijk het doel had om mensen te helpen, niet om een oorlogstrauma op te lopen. Of bij het verhaal van Daan, die vertelt over de spelletjes die hij als tienjarige speelde bij de padvinderij, zoals levend Stratego in het bos. Oorlogje spelen als kind, werkelijk in een oorlog terechtkomen als jongvolwassene. Met name die twee scènes bleven achteraf hangen.

Met Onze Jongens, Onze meiden heeft de MBO Theaterschool een voorstelling gemaakt over een onderwerp dat misschien niet sexy is maar wel erg relevant voor deze tijd. Een tijd waarin alle oorlogen bijna van minuut tot minuut live op tv zijn te volgen en daardoor bij iedereen thuis te zien zijn. Maar ook een tijd waarin oorlog nog steeds een ver-van-mijn-bed show is, we zien het wel, maar in de krant, op internet en op tv. Op veilige afstand. Totdat het de levens van jonge mensen die uitgezonden worden dus echt gaat raken en beïnvloeden.

Het uitgangspunt is sterk en de leerlingen zijn heel expressief en overtuigend in hun spel. Ook de nummers waarin de leerlingen zelf zingen klinken mooi. De gekte van de oorlog wordt mooi tot uitdrukking gebracht, terwijl het dramatische en beklemmende deel wat ons betreft nog iets meer had mogen worden aangezet. Want dat zijn de momenten dat de oorlog echt in onze levens binnenkomt en je doet beseffen waar we in de wereld toch allemaal mee bezig zijn.

Onze Jongens, Onze Meiden wordt gespeeld door Lynden den Ouden, Yuri Cleton, Nora El Koussour, Laura van Everdingen, Daan Hamel,Jasmine Lammerts van Bueren, Kjell Branbergen, Elke de Graaff, Joyeuse Musabimana, Carmen Pereira Stolle, Martijn Huisman, Chanan Molenaar, Luciana Trapman, Faissel Asserti, Joy Delima, Shelley Bos, Loes Wigger, Kendrick Etmon, Jerney Tegelaar, Ashley Zaat en Kusem Keskin en is nog tot zaterdag 15 november a.s. te zien in De Verdieping in Rotterdam.

Voor de zaterdagavondvoorstelling om 20.00 uur is een kortingscode van toepassing: ‘jongens’ vermelden bij het reserveren. Deze kortingscode geeft recht op een toegangskaart voor € 5 p.p.
Musical 2.0 audities juni 2024