Musicalnieuws.nl

Onverwachte schoonheid in een onvermijdelijke toekomst bij Beutler's dansopera GINKGO

Nog een ruime week en dan gaat op 25 mei tijdens O. Festival for Opera. Music. Theatre. in Rotterdam de nieuwste voorstelling van prijswinnend choreograaf en beeldend theatermaker Beutler in première: GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole. Een confronterende totaalervaring i.s.m. thereminist Dorit Chrysler en koor Consensus Vocalis, over het einde van de wereld zoals wij die kennen. Een coproductie van Nicole Beutler Projects, Consensus Vocalis, Julidans, en O.

Uit alle recente onderzoeken door klimaatwetenschappers wordt het meer en meer duidelijk dat extreem weer en de daarbij horende consequenties te wijten zijn aan door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Een onderwerp zo belangrijk en noodzakelijk dat het al onze aandacht nodig heeft. Daarom relateert Beutler de komende jaren al haar werk aan de klimaatcrisis. “Ik ben onderdeel van deze wereld, en alles staat op het spel. Ik heb een dochter die tegen mij zegt: ik wil graag moeder en oma worden. Maar waar staan we over vijftig jaar? Iets produceren voor enkel entertainment of spektakel is daarom in deze tijd ondenkbaar voor mij. Alles wat ik doe heeft betrekking daarop en gaat over deze kwestie.” 

GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole is een nieuwe muzikale totaalervaring over het einde van de mensheid op de planeet aarde en confronteert ons met de grote veranderingen die ons te wachten staan. In deze voorstelling vormt de futuristische muziek van Gary Shepherd de filmische leidraad. In een reusachtige berg van afgedankte spullen dansen vijf performers een extatische dans op de vuilnishopen van onze beschaving. Thereminist Dorit Chrysler is ceremoniemeester en twaalf zangers van Consensus Vocalis herinneren met Lacrimosa van Mozart aan een verloren tijdperk. Er komt een einde aan de filosofie van de constante groei en de mens gaat ten onder aan zijn eigen overproductie. Alleen de Ginkgo-boom, de Japanse notenboom die zelfs de kernexplosie in Hiroshima wist te doorstaan, blijft bestaan.

Met de succesvolle voorstellingen 8: METAMORPHOSIS (VSCD-Mimeprijs, MusicTheatreNow-prijs, nominatie Zwaan) en DIDO DIDO (2017) bewees Beutler een meester te zijn in het vormgeven van een gezamenlijk proces van verandering, rouw, loslaten en ontlading. GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole, het eerste deel van de trilogie RITUALS OF TRANSFORMATION (towards a new humanity), is een zwanenzang op de mensheid, een reflectie over de dood en wat daarna komt. Beeldend, fysiek en muzikaal.