Musicalnieuws.nl

One Love: the Bob Marley Musical zorgt voor positive vibrations in Birmingham

'I never call myself no leader,' zegt een jonge Bob Marley aan het begin van "One Love: the Bob Marley Musical". Hoe anders zou het lopen. In 1978 kreeg hij van de Verenigde Naties de "UN Peace Medal of the Third Wold" en na zijn dood in 1981 kreeg hij een staatsbegrafenis. Eerst en vooral was Marley natuurlijk een briljant musicus die reggae wereldwijd op de kaart zette. MusicalNieuws bracht afgelopen weekend een bezoek aan de Birmingham Repertory Theatre en zag een voorstelling die ervoor zorgde dat de zaal gevuld werd met "positive vibrations".

Het verhaal begint met de eerste single van Bob Marley, “Simmer Down”, en de introductie van de twee belangrijkste politici van Jamaica op dat moment: Michael Manley (gespeeld door Adrian Irvine) en Edward Seaga (Simeon Truby). Daarna maken we een paar grotere stappen door het leven en carrière van Bob Marley, waaronder het moment waarop hij afspraken maakt met Chris Blackwell (Alex Robertson), de baas van platenmaatschappij Island Records en de bekering tot Rastafari. Dat brengt ons uiteindelijk naar 1976, een jaar vol sociale en politieke onrust in Jamaica. Marley neemt het initiatief om een gratis concert voor de bevolking te organiseren, "Smile Jamaica". Zijn initiatief wordt door minister-president Michael Manley misbruikt ("politricks") voor diens verkiezingscampagne.
 
Dat leidt een dag voor het concert tot een aanslag op Marley en zijn gevolg waarbij onder meer hijzelf, zijn vrouw Rita (Alexia Khadime) en zijn manager Don Taylor (Delroy Brown) gewond raken. Marley besluit een dag later uiteindelijk  toch op te treden, maar meteen daarna vertrekt hij naar Londen. Hij zou 16 maanden in Engeland blijven, waar hij onder meer de albums Exodus en Kaya opneemt. Rita blijft in die periode met hun kinderen in Jamaica, Marley heeft in Londen ondertussen een verhouding met de Jamaicaanse Miss World 1976 Cindy Breakspeare (Cat Simmons). In april 1978 keert hij uiteindelijk terug naar Jamaica om deel te nemen aan het “One Love Peace Concert”. Tijdens het nummer “Jamming” vraagt hij de politieke rivalen Manley en Seaga op het podium te komen om elkaar de hand te schudden.
 
De musical van de hand van Kwame Kwei Armah (script en regie) kent één grote ster: Bob Marley en zijn muziek. Ongeveer 30 nummers komen gedurende de show voorbij, waaronder natuurlijk zijn grootste hits. Maar ook minder bekende nummers uit de tijd dat hij in Londen verbleef. Hele goede tweede is de man die gestalte geeft aan Bob Marley: Mitchell Brunings, Nederlander met Surinaamse roots. Brunings maakte in 2013 furore met zijn blind audition voor The Voice of Holland, waar hij het nummer “Redemption Song” van Bob Marley zong. Hij werd uiteindelijk nipt tweede dat jaar, maar zijn blind audition zorgde er onder meer voor dat hij in contact kwam met Kwame Kwei Armah, die al jaren bezig was met een musical over Bob Marley.
 
Dat Brunings de nummers van Marley perfect kan vertolken wisten we dus al, maar hij presteert het om hem ook als persoon weer tot leven te wekken. Gewaagd, maar een fantastische prestatie, die het publiek op het eind beloont met een staande ovatie. Hij wordt ondersteund door een uitstekende cast, waarin onder meer Alexia Khadime als zijn vrouw Rita in positieve zin opvalt.  Brunings en Khadime zingen samen een prachtige combinatie van "Waiting In Vain" en "No Woman, No Cry" die ontroert. Hetzelfde geldt voor het nummer “Turn Your Lights Down Low”, gezongen door Brunings en Simmons.
 
Brunings zelf weet toch ook weer te ontroeren met een mooie versie van “Redemption Song”, dat wordt gezongen op een moment in het verhaal dat Marley in Ethiopië is en dan al weet dat hij kanker heeft en dat zijn teen eigenlijk moet worden geamputeerd. We zien een heel kwetsbare Bob Marley op het podium en dat maakt het moment nog ietsje ontroerender. Mooie, pittige choreografieën ook gedurende de show, zoals tijdens het nummer “War”. De finale, of liever gezegd toegift zorgt ervoor dat het dak helemaal van het theater gaat, met een mash-up van de nummers “Three Little Birds”, “Get Up, Stand Up” en natuurlijk “One Love”. Het publiek wordt uitgenodigd op het podium te komen terwijl Brunings zelf de zaal in gaat. Het publiek maakt er samen met Brunings en de overige castleden een feestje van.
 
Bob Marley’s muziek speelt een grote rol in One Love, maar de combinatie met het verhaal dat wordt verteld en het inkijkje in de mens achter de muziek, met zijn twijfels en kwetsbaarheden, maken One Love tot een intrigerend en bijzonder geheel. De vertolking van Bob Marley door Brunings is daarbij onmisbaar.

"One Love: the Bob Marley Musical" is nog tot en met 15 april te zien in het Birmingham Repertory Theatre, al zijn de resterende voorstellingen al bijna uitverkocht. Tijdens ons verblijf in Birmingham sprak MusicalNieuws ook uitgebreid met Mitchell Brunings over One Love, Bob Marley en hemzelf. Binnenkort kun je op deze website meer lezen over onze ontmoeting met Mitchell.