Musicalnieuws.nl

Oliver Twist : Een goed geslaagd waagstuk

Wow. Je moet het maar durven. Een jubileumstuk maken met 100 vrijwilligers. Dat dan 6 keer uitvoeren voor lang van te voren uitverkochte zalen. Het gros van die vrijwilligers is ook nog eens onder de 16, en varieert in musical ervaring van nul tot heel veel. Lef en stalen zenuwen zijn vereist om zo’n kunststuk te wagen. Producent en regisseur Rieneke van Nunen ging er vol voor en dat wordt absoluut beloond.

De voorstelling staat, vertedert, ontroert, amuseert en wordt door het publiek liefdevol in de armen gesloten, en niet alleen door trotse papa’s en mama’s. 

Het is een nieuwe bewerking van Oliver Twist wat resulteert in verrassend mooie liedjes (van Mattijs Verhallen) maar ook in ontzettend goede  vondsten in choreografie en dans. Er zijn acrobaten die echt hun eigen accent mogen geven in een toneelbeeld dat wordt bepaald door het uiterst slim gebruik maken van kratten in verschillende maten. De tocht van Oliver naar Londen waarbij hij op de plaats rent en de rest van de cast achterstevoren langs komt of rode dansers die nachtmerries uitbeelden zijn voorbeelden van prachtige vondsten in de choreografie. 

Het grootste deel van de cast vormt het ensemble, wat bij elkaar stevige zang en heerlijk enthousiasme oplevert. (Derek Paauw, Simone Mutsaers, Linne Verbeek, Tessa Preitschopf, Lieke Janssen, Féline Gilden, Anne-Mette van Dijk, Maud Swinkels, Elze van Houtum, Madelief de Lau, Zoë Daniëls, Jelle Wilcke, Nina Zandvliet, Bebel Versteegen, Alissya Brouwer, Mauro Rol, Doris van der Lee, Michelle van Bakel, Isa van Dam, Demi Potemans, Justine van der Zwet, Marit van der Stam, Figo Schaafsma, Jewel Klinkert, Jet van Leeuwen, Melanie Schoonenberg, Rosella Roozeman, Fleur Kinkel, Merinda Grosze Nipper, Catharina van Aalst, Sascha Dorsman, Kim van Leeuwen, Mandy Smits, Bart van der Zwaard,Kilian van der Avoird)

Ze hebben er ontzettend veel zin in, en naarmate de voorstelling vaker wordt gespeeld maken zenuwen plaats voor een groeiende podium zekerheid. Ze zijn vooral ontzettend leuk met die stralende ogen en het duidelijk genieten van samen zo’n productie maken. Kleine bijrollen worden met overgave gespeeld, of het nu een zin is of iets meer, ze doen zo gloeiend hun best dat ze onweerstaanbaar leuk zijn.

Paul Groot in de rol van Fagin is (uiteraard!) meesterlijk en is geweldig in het balanceren tussen de verschillende kanten van zijn karakter Is hij nou een lieve boef, of een stoute lieverd?  Hij deugt niet maar is toch om van te houden, en hij draagt de voorstelling. Oliver gespeeld door Dmitry Reijs zingt, speelt én speelt piano dat het een lieve lust is. Dodger gespeeld door Jesse Pampel verovert de harten als echt schavuit en met sterk spel. Isabelle Bakker als Nancy zingt de sterren van de hemel. Mats Hoogland, drie weken geleden winnaar van een amateur musical award, maakt indruk met zijn mooie stem en het heerlijke samenspel met Paul Groot. 

Paul Beugels dirigeert het buitengewoon prettige orkest  (Willem Tefeij, Joost Kolthek, Otis Straatman, Vincent Bos, Martijn Versteegen, Frank Kleissen, Eric Hauwert, Guido de Zeeuw, Timo de Vries, Isis Kleef)  dat niet alleen heel goed speelt maar ook soepel meebeweegt met alles wat op het podium gebeurt en er zichtbaar plezier in heeft. 

Speciaal compliment aan de licht technicus Roland Lamlijn voor prachtig lichtontwerp, die zich door ziekte niet liet tegenhouden te zorgen dat alles tot  in de puntjes geregeld was.

Oliver Twist Christmas Style is wat het beloofd. Het ultieme kerstgevoel verpakt in een hartverwarmende musical die je blij en met liedjes in je hoofd weer naar buiten doet gaan. 
Er is maar één minpunt: er zijn te weinig voorstellingen.  We hopen op een reprise! 

Door: Elise Kant

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 
Choreografie – Creating Art Productions
Script – Eva Gouda
Decorontwerp – Jolanda Lanslots
Kostuums – Regina Rorije
Arrangementen:   Sebastiaan Ohm
Lichtontwerp – Roland Lemlijn
Geluid – Stijn Havenaar, Martijn Eekels
Trekkenwand: Vincent Holdorp
Techniekassistent: Jarique Hazel
Productieassistent: Daphne Duivenvoorde