Musicalnieuws.nl

Oliver! door Westend en Westend Junior: een winnende combinatie

De musical Oliver! (uit 1960) kun je toch wel met recht een echte klassieker noemen. Musicalvereniging Westend waagde zich afgelopen weekend (25 en 26 november) aan deze klassieker en slaagde erin, met name in de grote spektakelstukken, een spetterende show neer te zetten. Na Ciske de Rat, Petticoat en Zorro stonden er dit jaar dus tafels vol met taart klaar in Schouwburg Het Park in Hoorn en waren alle weeshuizen uit Hoorn en omstreken leeggehaald voor het openingsnummer.

Oliver! vertelt het verhaal van Charles Dickens over de wees Oliver Twist, die door zijn medelotgenoten wordt gedwongen om meer eten te vragen aan de directeur van het weeshuis, Mr. Bumble. Die actie valt niet in goede aarde en Oliver wordt voor een grijpstuiver verkocht aan de Sowerberrys die hem willen gebruiken voor hun begrafenisonderneming. Oliver krijgt echter snel ruzie met de Sowerberrys en hun knecht Noah Claypole en rent weg, op zoek naar geluk en een beetje warmte. Hij komt terecht in Londen en ontmoet de kruimeldieven Linke Glipper en Charlie. Zij introduceren Oliver bij Miss Fagin, die aan het hoofd van de kruimeldievenbede staat. Als Oliver voor het eerst op pad gaat met Glipper en Charlie wordt hij gesnapt en wordt hij in huis genomen door de man wiens zakdoek hij heeft gestolen: Mr. Brownlow.
 
Net als zijn leven zich ten goede begint te keren gaat het echter weer en mis wordt Oliver ontvoerd door Nancy en Bill Sikes, in opdracht van Fagin. De angst om door Oliver verraden te worden is namelijk te groot. In de tussentijd ontdekt Mr. Brownlow dat Oliver de zoon van zijn overleden dochter is. Hij gaat naarstig op zoek naar hem, geholpen door Nancy die last van haar geweten krijgt. Oliver wordt gevonden, maar dat gaat ten koste van Nancy zelf, Bill Sikes, Fagin en de gehele boevenbende.
Glansrollen zijn er voor Shirley Breuren (Fagin) en Joyce Nijhuis (Nancy). Breuren heeft de moeilijke taak om in de voetsporen te treden van komieken als Johnny Kraaijkamp sr., Arjan Ederveen en in het buitenland Rowan Atkinson. Dat doet ze met verve door een eigen invulling te geven aan haar rol en zich niet te spiegelen aan de manier waarop anderen de rol hebben ingevuld. Tijdens het nummer "Ik Kijk Kritisch Naar Alle Plannen" weet ze de aandacht van het publiek onverkort vast te houden. Joyce Nijhuis is Nancy zoals Nancy moet zijn. Niet alleen qua uiterlijk: vocaal maakt ze grote indruk met haar vertolking van "Hij Kan Niet Zonder Mij". Maar ook in “Hoempapa” en “Dat Zou Fijn Zijn” laat ze zien wat ze in haar mars heeft.

De rol van Oliver wordt gespeeld door de 12-jarige Marc Chavardès die een mooie rol neerzet. Zijn “Wat Zou Liefde Zijn” is klein en breekbaar en weet hij de harten van het publiek te winnen. Mooie prestaties zijn er ook van Sylvia Hijgemann (Linke Glipper), Nina Bronsdijk (Charlie) en Sjors Klouwer (Bill Sikes).
De oprichting van Westend Junior bijna drie jaar geleden maakt het mogelijk om met een kindercast te werken die zelf al zijn sporen heeft verdiend in musicals als Kruistocht in Spijkerbroek, Annie Jr. en Aladdin Jr. Dat betaalt zich uit, zelf nu de kindercast nog is uitgebreid met extra (wees)kinderen. Het zorgt dat het openingsnummer (“Tafels Vol Taart”) een spetterend begin wordt van de musical. Spetterend blijft het in alle massanummers, zowel in het rovershol van Fagin (“Pikken Wat Je Pakken Kan”) als in de kroeg (“Hoempapa”) en op straat (“Koop Bij Mij”) dat wordt ingeleid door vier uitstekende solisten.
Met Oliver! Zet Westend, begeleid door het Grand Circle Orchestra, de lijn van de afgelopen jaren door en dat is een knappe prestatie, zeker als je je bedenkt dat een groot aantal solisten dit jaar even heeft overgeslagen. Schijnbaar moeiteloos weet Westend dit op te pakken en maakt ze van de combinatie tussen Westend en Westend Junior een winnende combinatie, aangevoerd door Ineke de Geus (regie), Gerbrand van Kolck (muzikaal leider) en Sanne Ooms (choreografie).

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025