Musicalnieuws.nl

NJMT schiet in de roos met gemoderniseerde Kruistocht in Spijkerbroek

NJMT brengt samen met Theater Terra "Kruistocht in Spijkerbroek" op succesvolle wijze naar het theater terug. MusicalNieuws was aanwezig bij de tweede première in het Zaantheater op zondag 30 september 2018.

Na 10 jaar brengt NJMT de avontuurlijke familiemusical Kruistocht in Spijkerbroek op gemoderniseerde wijze terug naar het theater. NJMT is gezegend met een groot aantal leden, waardoor er niet één maar zelfs twee premières werden gespeeld. Op zondag 30 september was de tweede première van deze versie waarbij MusicalNieuws mocht genieten van de Jeruzalem cast in het ensemble.
De oudere cast wisselt niet en spelen elke voorstelling.
 
Het verhaal naar het bekende boek van Thea Beckman gaat over de vijftienjarige Dolf, gespeeld door de getalenteerde Rein van Duivenboden. Dolf stapt vrijwillig als proefpersoon  in een tijdmachine, waardoor hij al vloggend in de Middeleeuwen beland. Helaas gaat de reis terug naar het heden in eerste instantie niet goed, waardoor een van de kinderen van de kinderkruistocht naar het heden wordt getransporteerd. Dolf besluit zich aan te sluiten bij de kruistocht om samen met achtduizend kinderen de heilige Nicolaas (Jesse Stenzler) te volgen om te voet naar Jeruzalem te reizen.
 
De reis wordt geleid door Dom Anselmus (Erik Pielaat), Dom Thaddeus (Dennis Otter) en Dom Johannis (Bram Ven). Helaas staat de gezondheid van de kinderen niet hoog op de prioriteitenlijst van de begeleiders, waardoor veel kinderen ziek worden en zelfs ook sterven.
Dolf kan dit onrecht niet aanzien en doet er alles aan om de kinderen te redden. Hij gebruikt o.a. zijn kennis van bacteriën om de zieke van de gezonde kinderen te scheiden, zodat de ziekte zich niet verder kan verspreiden.
Naast de uitputting, honger, dorst en ziekte moeten ze ook nog vechten tegen rovende ridders en andere ongure types.
In diverse hoedanigheden verschijnen Femke Bouma en Marc-Peter van der Maas om de kinderen dwars te zitten. Zij doen dit als komisch duo en de ene keer zijn ze nog grappiger dan de andere keer, wat een heerlijk duo! Niet alleen qua spel, maar ook vocaal zijn de twee ijzersterk; zowel solo als samen.
Merijn Oerlemans speelt Leonardo op innemende wijze, het is altijd fijn om Merijn op het toneel te zien en te horen.
 
Het decor is vrij sober, maar uiterst effectief en heel makkelijk te verplaatsen. Door gebruik van banners met de plaatsnamen wordt duidelijk gemaakt waar de groep zich bevind.
 
De combinatie van professionele spelers en kindercast werkt fantastisch in deze productie. Zowel de volwassen cast als de kinderen zijn allemaal erg goed, het is daarom een fijne show waar jong en oud van kan genieten.

De show is echt een aanrader en gaat toeren door het land! Kijk HIER voor de speellijst

Kijk HIER voor ons fotoverslag en kijk op onze facebookpagina voor meer foto’s

 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025